Ioan Ţintean: La Tărpiu încep să se mişte lucrurile. O parte din utilajele pentru selectarea deşeurilor au ajuns şi urmează să fie instalate
Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean a anunţat astăzi că la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu (CMID), lucurile încep să se mişte. Concret, Ţintean cel care supraveghează direct modul cum Vitalia Bistriţa administrează centrul de depozitare, a confirmat faptul că o parte din utilajee care fac selecţia dintre fracţia umedă şi cea uscată a deşeurilor au sosit şi ar umra să fie instalate până la jumătatea lunii martie, “ dacă nu cumva mai devreme”.
Potrivit celor spuse de Ioan Ţintean, Vitalia a prezentat şi investitorul: “ Am avut deja un prim contact cu domnia sa, dar şi cu noul director Liviu Tănase, care mi-a spus că în perioada 1-5 martie vom putea să vedem cum funcţioneză noile utilaje şi care este ciclul de producţie. Aşadar, putem spune că, uneori, criticile sunt benefice, iar la Vitalia acestea au fost luate în serios, iar noi putem spune că s-a făcut un pas important pentru Bistriţa-Năsăud şi că locuitorii judeţului pot să continue liniştiţi selectarea deşeurilor”, a conchis Ioan Ţintean.
În ceea ce priveşte capacitatea de depozitare a primei celule de la Tărpiu, Ioan Ţintean a confirmat faptul că această este ocupată într-o proporţie de 70%, consecinţa fiind o cantitate tot mai mare de levigat şi, care face presiuni tot mai mari asupra sistemelor de filtrare.
„Noi, încă nu am găsit soluţii pentru levigatul concentrat, cel rezultat după o primă filtrare, şi, care rămâne sub forma unui mâl sau noroi mai gros în celula de depozitare. Acesta ar trebui dezumidificat printr-un alt proces pentru care proiectul nu a avut soluţii, aşa că noi ar trebui să găsim această soluţie pentru că solidificarea noroiului respectiv şi amestecul cu pământul poate fi folosit pentru acoperirea primei celule de depozitare, care, la final, va trebui să devină un deal cu iarbă, flori şi arbuşti”, recunoaşte vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
Reamintim următoarele: Centrul de depozitare de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi, în patru celule. Prima celulă, operabilă, are o durată de viaţă de 5-6 ani, o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha. Construcţia celorlalte trei celule va începe în 2015, 2021 respectiv 2026. Staţia de sortare (capacitate de 13.000 de tone pe an) permite sortarea diferitelor tipuri de deşeuri din ambalaje pe diferite componente. Staţia de compostare a deşeurilor (1,4 ha) are o capacitate de 12.000 de tone pe an şi cuprinde o zonă de compostare, una de maturare şi una de stocare, tehnica de compostare utilizată fiind compostarea în brazdă. În afară de spaţiul de stocare finală a deşeurilor, depozitul ecologic include un sistem de management al apei, o staţie de tratare a levigatului, un sistem de colectare a gazului şi ardere cu faclă, o clădire administrativă, o cabină prevăzută cu pod de cântărire, atelier auto, parcări şi facilităţi conexe.
Depozitul de la Tărpiu va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia celorlalte trei celule. Vitalia a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă la tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, la tarifele pentru preluarea deşeurilor biodegradabile în vederea compostării oferta a fost de 0,10 lei/tonă, acelaşi fiind şi tariful de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării.
Citiţi şi:
- Ioan Ţintean este profund nemulţumit de activitatea Vitaliei de la depozitul ecologic de la Tărpiu
- Ioan Ţintean: Indiferent cine este directorul Vitalia Bistriţa, noi aşteptăm să continue modernizarea şi retehnologizarea Centrului de management integrat de deşeuri de la Tărpiu
- VESTE PROASTĂ: Depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu AR PUTEA FI SISTATĂ? Supercom este datoare Vitaliei cu 1,2 milioane de lei
- Vitalia începe selectarea mecano-biologică a deşeurilor menajere din judeţul Bistriţa-Năsăud: 25% dintre deşeuri vor fi selectate automat
- Din 18 februarie, toate maşinile de gunoi merg la Tărpiu
Adaugă comentariu nou