Celula 2 a depozitului de la Tărpiu, estimată la 6,475 milioane lei! Prima „groapă” se apropie de epuizare!
Consilierii judeţeni vor dezbate, în sistem de videoconferinţă, în şedinţa ordinară de miercuri, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Construire Celula 2 în cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor Tărpiu, comuna Dumitra”.
Obiectivul general al proiectului vizează asigurarea capacității de depozitare pentru deșeurile generate și colectate de pe raza județului Bistrița-Năsăud și protecția factorilor de mediu și a sănătății populației prin depozitarea controlată a deșeurilor într-o incintă de depozitare conformă. Potrivit documentaţiei postate pe sute-ul Consiliului Judeţean, valoarea totală a obiectivului de investiții este de 6.475.210 lei (exclusiv TVA), din care Construcţii plus Montaj reprezintă 5.283.962 lei (exclusiv TVA):
Sursele de finanțare ale obiectivului de investiții sunt fondurile proprii ale Operatorului SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL Boldești Scăeni, în baza Contractului de concesiune nr.34/2013 privind Delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului public de management și operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, județul Bistrița-Năsăud, cu modificările și completările și completările ulterioare. La acestea se adaugă alocări de sume din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare, constituit pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud, în cuantum maxim de 2.514.246 lei (inclusiv TVA), conform Planului de investiții aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.149/2019.
Capacitatea de depozitare este de 270.914 mc, suprafața totală a depozitului este de 23.439 mp, iar suprafața interioară a depozitului - 18.404 mp.
Terenul pe care urmează sa fie realizată investiția este amplasat în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, la Vest de Celula nr.1., în intravilanul localității Tărpiu.
Suprafața totală a obiectivului de investiție măsoară 21,66 ha și este înscrisă în 2 Cărți funciare, după cum urmează: CF 26249 cu o suprafață de 137.596 mp, respectiv CF 26250 cu o suprafață de 78.996 mp. Conform Certificatului de Urbanism nr.56/14.11.2019, amplasamentul propus în suprafață de 216.592 mp, aparține comunei Dumitra, cu drept de administrare către Județul Bistrița-Năsăud, cu drept de concesiune pe 240 de luni către SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU – TRATAREA DEȘEURILOR S.R.L. Boldești Scăeni.
***
Prin proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud a fost realizată construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stația de sortare si Stația de compost în județul Bistrița-Năsăud care include Celula nr.1 de depozitare a deșeurilor cu o suprafață totală de 43.000 mp. Depozitul a fost conceput să se dezvolte în 4 etape, corespunzător celor 4 celule de depozitare, pe o suprafață totală de 11,2 ha si un volum total de 1.022.107 mc. Conform prevederilor Contractului de delegare nr.34/04.01.2013, respectiv Caietului de Sarcini, concesionarul va asigura resursele materiale si financiare pentru a construi celulele 2-4, pentru a efectua închiderea celulelor 1-4 și pentru a realiza monitorizarea post închidere a acestora, pentru a extinde capacitatea de tratare a deșeurilor biodegradabile și a executa și pune în operare instalația de biogaz.
În acest moment capacitatea de depozitare în Celula nr.1 a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu se apropie de epuizare, fiind imperios necesară mărirea capacității centrului prin construirea Celulei nr.2.
Prin adresa nr.397/10.04.2020 a SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL, înregistrată la Consiliului Județean BistrițaNăsăud cu nr.IV/7561/10.04.2020, a fost înaintat Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire Celula 2 în cadrul Centrului de 2 management integrat al deșeurilor Tărpiu, comuna Dumitra”, întocmit de SC ARGIF PROIECT SRL Pitești. În conformitate cu Nota de comandă nr.IV/27267/10.12.2019, Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire Celula 2 în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, comuna Dumitra” a fost transmis spre evaluare din punct de vedere tehnic și economic către SC CONSECO LEADER SRL Bistrița, care a menţionat că aceste SF poate fi avizat și aprobat.
Studiul de fezabilitate pentru execuția Celulei nr. 2 are în vedere cel puţin următoarele aspecte tehnice: - protecția solului și a apei subterane prin impermeabilizarea suprafeței bazei și a taluzurilor interioare ale Celulei; - asigurarea evacuării controlate a levigatului; - prevenirea accesului în celulă a apei pluviale de pe terenurile limitrofe. În ceea ce privește asigurarea utilităților necesare funcționării obiectivului, este necesară realizarea racordului la canalizarea de levigat existentă în cadrul centrului.
Interesant este că pentru Celula 2 se vor pune 15 puţuri de colectare a biogazului.
Citiţi şi:
- A început construirea Celulei 2 de la Tărpiu. Vicepreşedintele Ioan Ţintean: Pe gropile de gunoi se va depune din ce în ce mai puţin. Vom prelucra din ce în ce mai mult deşeurile
- Depozitul ecologic de la Tărpiu, gestionat de o firmă din Prahova
- Continuă investiţiile la depozitul din Tărpiu: Celula 2, hală de depozitare a deşeurilor reciclabile! 180 de camere de monitorizare video în oraşele judeţului
- Din 18 februarie, toate maşinile de gunoi merg la Tărpiu
- S-au aliniat astrele la Consiliul Judeţean
Adaugă comentariu nou