A început construirea Celulei 2 de la Tărpiu. Vicepreşedintele Ioan Ţintean: Pe gropile de gunoi se va depune din ce în ce mai puţin. Vom prelucra din ce în ce mai mult deşeurile
Construirea Celulei 2 din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu, care se va întinde pe o perioadă de aproximativ 8 luni, a debutat, primele săpături fiind făcute în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a managerului SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL Boldeşti Scăieni, a managerului UIP – Luminiţa Borşa, a reprezentanţilor companiei, dar şi ai constructorului.
Valoarea totală estimată a obiectului de investiții, fără TVA, este de 6.475.210 lei. Sursele de finanțare sunt fondurile proprii ale operatorului SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL Boldești Scăeni, în valoare de 905.989 euro (valoare fără TVA), respectiv 4.330.627 lei şi alocări de sume din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare, constituit pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud, în cuantum maxim de 2.514.246 lei (inclusiv TVA), conform Planului de investiții aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.149/2019.
Execuţia lucrărilor aparţine companiei CARDINAL INFRASTRUCTURĂ SRL București.
„Pentru mine, este unul din poate primele trei momente ale vieţii mele în administraţia Consiliului Judeţean, alături de drumul Poarta Transilvaniei. Celula 2, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, constituie şi ocupă un loc extrem de important atât ca valoare, dar mai ales ca importanţă socială, dacă vreţi edilitar-gospodărească şi, nu în ultimul rând, rezolvarea problemelor de mediu din deşeuri.
Acest proiect a fost, până când a fost adus în acest moment, unul extrem de greu. M-am încăpăţânat şi, alături de colaboratorii mei din firma Vitalia, am vrut să dovedim că după ce, timp de doi ani jumate, am trecut prin nişte furci caudine, am reuşit ca în acest complex mare, la Târpiu, să începem un proiect la care astăzi asistăm, construcţia Celului nr. 2.
Este foarte importantă construcţia acestei celule, pentru că celula nr. 1, deşi mai are capacitate de depozitare, va trebui să o închidem. Eu cred că nu va dura doar cinci ani şi patru luni cât este prevăzut, ci, după cum merg lucrurile în legislaţia care se ocupă, după implementarea Ordonanţei 74, pe gropile de gunoi se va depune din ce în ce mai puţin şi vom prelucra din ce în ce mai mult deşeurile care, după petrol şi cărbune şi alte surse energetice bine cunoscute, cred că va însemna următoarea resursă mondială pe care lumea o va valorifica la maximum în perioada următoare. Preocuparea noastră, în acest contract, este colaborarea noastră cu Vitalia, ca în viitor să ajungem să prelucrăm, eu zic, în prima parte, cel puţin 50-50% şi, în următorii poate 6-7 ani, cred eu, dacă se va mai depune 20-25% din cantitatea de deşeuri, restul va fi prelucrată. Ştiţi cu toţii că Bistriţa-Năsăud este scrisă între judeţele care are repartizată o staţie de tratare mecanico-biologică şi care, cred eu, în 2 ani, 2 ani jumătate va funcţiona şi la Bistriţa”, a declarat vicepreşedintele Ioan Ţintean.
Acesta a mulţumit echipei de la Consiliul Judeţean, în primul rând Luminiţei Borşa şi colegilor care l-au susţinut în acest demers, dar şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, care, pe lângă faptul că i-a dat mână liberă, l-a şi susţinut în fiecare demers pentru a obţine toate vizele impuse de lege.
„Peste opt luni de zile, cu ajutorul colaboratorilor, vom spune că am învins. Atunci voi fi pensionar şi, poate mă vor invita cei care astăzi sunt lângă mine, să văd cum arată o celulă nou construită, mult mai modernă decât Celula nr. 1. Încă o dată vă spun că sunt fericit şi vă mulţumesc şi pentru criticile pe care ni le-aţi adus de-a lungul timpului. Tendinţa noastră este de a depune cât mai puţin pe celulele de depozitare şi să prelucrăm, în vederea reciclării, cât mai mult pe cantităţi de deşeuri reciclabile. (...) În anul 2017, aici, la Târpiu, intrau 100 de tone de deşeuri pe lună, ceea ce însemna deşeuri reciclabile. Astăzi, când s-a pus această întrebare, pe poarta Tărpiului intră 550 de tone de deşeuri reciclabile, deci, domnul Morariu nu va mai avea de depus pe Celula 2. Calitatea deşeului va fi alta, dar şi cantitatea care se va depune. Acest lucru presupune un progres extrem de mare în judeţul Bistriţa-Năsăud , dar nu suficient, pentru ca să ajungem acolo unde ne dorim, adică la 45-50% deşeuri reciclabile şi deşeu municipal, adică deşeul care rămâne”, a mai precizat Ioan Ţintean.
În context, acesta a menţionat că pentru a avea progrese este nevoie de investiţii. Consiliul Judeţean a reuşit să facă mărească puterea energiei electrice.
„La capătul liniei de sortare ne-am dat cu toţii seama că, după ce se fac acei baloţi cu materia reciclabilă, plouă, ninge. Am introdus în programul de investiţii al anului 2020 o magazie care să protejeze şi care va fi suficient de mare şi, vom hotărî împreună în următoarele zile unde o amplasăm, care va fi construit tot în acest an, lucru care n-a fost prevăzut în proiectul iniţial, deci, tot Consiliul Judeţean va face şi această investiţie. Tot Consiliul Judeţean are pe lista de investiţii şi, suntem în cercetări cu mai mulţi specialişti, inclusiv din Franţa, să discutăm despre calitatea şi soarta, adică ce vom face cu levigatul concentrat. Ştiţi că în România nicăieri nu este rezolvată problema, pentru că, dacă ar fi undeva, am putea face şi noi ca ei. Deocamdată suntem în pionierat dar ne preocupă şi de aceea am pus pe lista de investiţii aproape o jumătate de milion de euro, pentru a căuta o soluţie de îmbunătăţire a calităţii levigatului concentrat, ca să nu mai existe riscul de a se produce evenimente nedorite, cum au mai fost. Am şi finalizat, alături de creşterea puterii electrice şi introducerea acelor camere de supraveghere ca să nu mai existe discuţii între operatorul care colectează-transportă şi operatorul care sortează”, a completat Ioan Ţintean.
***
Celula 1 trebuia închisă în martie 2019. Atunci s-a solicitat o recompactare şi o regândire a ei, cu specialiştii de la Ministerul Mediului şi s-a obţinut această derogare. Celula mai are capacitate de depozitare, dar ulterior va fi ecologizată. .
***
Când vom plăti în funcţie de cât producem? Când vom avea capacitatea să punem cântare cel puţin la fiecare UAT, ca să ştim cu ce cantitate ies eşi cu ce cantitate se întoarce, ca să nu mai existe poveşti, sau ideal ar fi fiecare maşină de încărcat deşeu să cântărească tomberonul şi atunci ar fi ideal. Atunci putem vorbi despre principiul „plăteşti cât produci”. Până atunci este înţelegere pauşală, atâtea kilograme pe cap de cetăţean.
Vitalia anunţă investiţii pentru a produce combustibil pentru fabricile de ciment
Preşedintele companiei Vitalia, Octavian Morariu, şi-a prezentat echipa care se va ocupa de derularea acestei investiţii. Este vorba despre administratorul societăţii – Răzvan Trocan, directorul de operaţiuni – Mihai Marin, şi Răzvan Boloş – director de post Tărpiu, Adrian Bulibaşa – director general al companiei Cardinal Construct, care a şi început lucrarea la Celula nr. 2.
„În primul rând este vorba despre interesul cetăţenilor din judeţ. Aceste investiţii se amortizează în timpi unitari şi atunci, cu cât investiţia este mai mică cu atât cu atât tariful este mai mic şi atunci impactul asupra locuitorilor din judeţ este este mai mic. De aici şi interesul nostru de a rămâne în interiorul bugetului. Poate a durat ceva mai mult procesul de selecţie, dar a meritat pentru că vom recupera sigur din execuţie, astfel încât să nu penalizăm cetăţenii judeţului.
Domnul vicepreşedinte Ţintean vorbea de dezvoltare, în continuare, la Tărpiu. Dacă mergeţi pe platformă, veţi vedea că ele au început deja. Am investit într-un proces tehnologic, într-un proces industrial de transformare a deşeurilor în combustibil pentru fabricile de ciment, de exemplu. Investiţia este aproape finalizată, echipamenetele sunt deja aici, avem deja şi energia electrică, urmând să construim o hală industrială care să acopere tot şi să ne permită să lucrăm all season, ca să zic aşa.
De asemenea, avem în derulare, în faza de proceduri, e un proiect cu Universitatea Politehnică Bucureşti, cu finanţare europeană, astfel încât să putem începe un proces prin care să nu mai depozităm, golim celula. Începem să golim Celula 1, beneficiem de lanţul de echipamente care e mai jos, încercăm să transformăm deşeul într-o resursă. Asta este ideea de bază şi am mare nădejde că nu vom mai construi o a treia celulă aici la Tărpiu, astfel încât impactul asupra mediului să fie redus, să dăm dovadă că suntem o companie responsabilă, preocupată de durabilitate, de sustenabilitate şi de producţie”,a declarat Octavian Morariu.
Răzvan Trocan, administratorul Vitalia, şi-a exprimat convingerea că nu va mai fi nevoie la Tărpiu de a treia celulă. Acesta a menţionat că Vitalia are expertiză în construirea unui depozit ecologic, acesta fiind al şaselea pe care compania îl face.
***
Prin proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide din judetul Bistrita Nasaud CCI nr.2007 RO 161 PR 013 SMIS-CSNR 1385 s-a realizat construirea Centrului de management integrat al deseurilor, Stație de sortare și Stație de compost in județul Bistrița-Năsăud” care include Celula nr.1 de depozitare a deșeurilor.
În anul 2013 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a concesionat activitatea Serviciului public de management și operare a CIMD Tărpiu către societatea VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU – TRATAREA DEȘEURILOR Boldești Scăieni în cadrul Contractului de concesiune nr.34 din 04.01.2013.
La momentul actual este construită Celula 1, care are o suprafață totală de 43.000 mp, din care baza depozitului este de 34.035 mp, având asigurată o capacitate de depozitare a deșeurilor de cca. 310.000 mc, conform Acordului Mediu nr.4-NV6 din 21.02.2008 revizuit la 21.10.2011.
Depozitul a fost conceput, la faza S.F., să se dezvolte în 4 etape, corespunzător celor 4 celule de depozitare, pe o suprafață totală de 11,2 ha si un volum total de 1.022.107 mc.
Celula 2 are o suprafață de 23.439 mp (suprafața totală ocupata de Celula 2, inclusiv diguri, canale pluviale); capacitatea de depozitare este de 270.914 mc. Înălțimea medie a celulei de depozitare măsurată de la nivelul bazei este de 18 m. Digul perimetral va avea înălțimea variabilă, cu lungimea totală de 585 m, cu o lățime a coronamentului de 5 m. În perioada de exploatare se propune împărțirea spațiului de depozitare în doua subcelule pentru o exploatare optimă.
Citiţi şi:
- Celula 2 a depozitului de la Tărpiu, estimată la 6,475 milioane lei! Prima „groapă” se apropie de epuizare!
- Ioan Ţintean: La Tărpiu încep să se mişte lucrurile. O parte din utilajele pentru selectarea deşeurilor au ajuns şi urmează să fie instalate
- Staţie de selectare a deşeurilor menajere, dată în funcţiune la depozitul de la Tărpiu. Ioan Ţintean: Investiţia va avea un impact major asupra gradului de reciclare
- Ioan Ţintean: Indiferent cine este directorul Vitalia Bistriţa, noi aşteptăm să continue modernizarea şi retehnologizarea Centrului de management integrat de deşeuri de la Tărpiu
- Primele maşini cu deşeuri au fost descărcate în depozitul ecologic
Adaugă comentariu nou