Domeniu schiabil, parc de aventuri “Dracula”, Aqualand, centru nautic şi multe alte atracţii pentru Valea Bârgăului!

Priorităţile investiţionale în zona turismului de pe Valea Bârgăului prin contur. Pentru această zonă a judeţului nostru există deja un studiu de oportunitate şi prefezabilitate, lansat ieri în prezenţa staff-ului Consiliului Judeţean şi a edililor comunelor de pe Valea Bârgăului, dar şi din comunele Cetate şi Dumitriţa.
“Întotdeauna mi-am dorit să vorbim despre lucruri concrete, despre proiecte realizabile. Atâta timp cât voi ocupa această poziţie, voi încerca să pun priorităţile judeţului în faţa oricărui interes, iar lângă mine sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor politice. Ne uneşte un singur lucru, dorinţa de a face ceva pentru cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, de a dezvolta comunităţile locale şi de a oferi o oportunitate oamenilor din această zonă de a-şi găsi un loc de muncă, dar şi o oportunitate de petrecere a timpului liber pentru locuitorii judeţului”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Emil Radu Moldovan.
De altfel, a fost dat acordul de principiu în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvolatre Intercomunitară, iar în această lună va fi aprobat Statutul şi Regulamentul de funcţionare. Ulterior, prin ADI “Valea Bârgăului” vor fi realizate studiile de fezabilitate şi cererile de finanţare pentru cele 12 proiecte. Principala sursă de finanţare o reprezintă atragerea fondurilor europene, fie printr-un proiect integrat, fie pe secţiuni.

Iată lista cu cele 12 propuneri de investiţii!

1. Domeniu schiabil – în Munţii Călimani, zona Bistricioru, 13.8 km de pârtii de schi. Deservirea se va face cu 7 instalaţii de transport pe cablu (telegondolă, 3 telescaune şi 3 teleschiuri). Normal, va fi realizat un sistem pentru zăpada artificială. De asemenea, vor fi realizate sisteme complementare precum zonă de parcare, restaurant, punct de prim ajutor, punct salvamont, grupuri sanitare, snow park, apreschi
Primăriile Josenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului

2. Parcul de aventură cu tematica "Dracula" – în zona Pasului Tihuţa, pe o suprafaţă de între 4şi 5 hectare – va cuprinde Alpine Coaster, Roller Coaster cu tematica Dracula, "Castel" tematic Dracula, zona de căţărare, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă, zonă pentru sărituri, tir cu arcul. Parcul de aventuri este destinat pentru toate categoriile de vârstă şi va oferi o gamă variată de activităţi care pot fi jucate atât individual cât şi în echipă.
Primăria Tiha Bârgăului

3. Centru nautic de agrement înseamnă, pe lângă o clădire administrativă (plus restaurant şi bar), terse, piscină, plajă,debarcader pentru bărci, hidrobiciclete, iahturi, zona belvedere. De asemenea, se doreşte amenajarea unei plaje publice pe malul lacului cu bar tip umbrelă.
• În această zonă va fi şi locul de campare/picnic pentru turiştii care prefer cortul.
Consiliul Judeţean

4. Centru nautic sportiv, dedicat practicării sporturilor de apă cum ar fi yachting, caiac canoe, canotaj, înot, va include o clădire (birouri şi spaţii de depozitare), un pontoon plutitor, parcare, drum de acces.
“Încă din 2001, este un teren achiziţionat de Direcţia pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud. În momentul de faţă, sunt discuţii avansate cu Ministerul Tineretului şi Sportului pentru crearea unui complex sportiv naţional şi a unor centre de excelenţă, la Bistriţa, în contextul descentralizării. (…) Avem promisiuni că ei vor fi cei care vor avea în vedere să finanţeze un astfel de proiect. Suntem interesaţi să atragem turişti în zonă şi prin competiţii sportive”, argumentează preşedintele Radu Moldovan.
Consiliul Judeţean

5. Parc acvatic – Aqualand – bazine acoperite, amenajări pentru plajă, piscine exterioare şi tobogane cu apă, teren de volei etc.
Primăria Prundu Bârgăului

6. Centru de echitaţie - cursuri de iniţiere şi perfecţionare în călărie, circuite călare pe trasee turistice, plimbări cu trăsura cu cai sau sanie cu zurgălăi. Centrul va cuprinde clădiri, grajduri etc.
Primăria Josenii Bârgăului

7. Trasee de drumeţie şi biciclete - întreţinerea traseelor turistice existente prin completarea şi refacerea marcajelor, montarea de panouri indicatoare şi
informative, executarea de podeţe din lemn, montarea unor cabluri ajutătoare,
amenajarea punctelor de belvedere şi de odihnă prin montarea de balustrade, bănci şi mese de lemn. Proiectul prevede şi amenajarea a patru trasee pentru bicicletă, prin valorificarea potecilor existente şi a drumurilor forestiere.
Primăria Bistriţa Bârgăului

8. Zona belvedere şi parapantă – amenajarea unor platforme de lansare pe culmile din Colibiţa.
Primăria Bistriţa Bârgăului

9. Centru de închiriat echipament sportive – biciclete, săniuţe, schi etc.
10. Sat de vacanţă. Acest proiect va fi dezvoltat în zona Cuşma-Dealu Negru, incluzând căsuţe, loc d ecampare pentru corturi şi rulote, teren de sport, locuri de joacă.
Primăria Cetate

11. Stână ecologică va fi amenajată pe raza comunei Livezile, la 2-3 km de “satul de vacanţă”.

12. Centru de producţie, colectare şi expoziţie produse tradiţionale – în comuna Prundu Bârgăului - produse alimentare ecologice şi tradiţionale cum ar fi produse lactate, produse din carne, produse apicole, fructe şi legume, fie produse de artizanat din lemn şi ceramică sau chiar piese de mobilier.

Toate aceste puncte de atracţie vor fi promovate prin punctele de informare turistică, proiectele cu finanţare europeană aflându-se în implementare în mai toate comunele implicate.

***
Este un plan ambiţios pentru vremurile în care trăim. Fără a fi cârcotaşi, dacă se va materializa măcar un sfert din acest plan, atunci va fi exploatat într-adevăr acest potenţial turistic.

Comentarii

10/12/13 11:13
Vizitator

Cu cativa ani in urma, Dan Matei Agathon fost ministru al turismului in guvernul Nastase lansa proiectul unui parc de distractii dupa modelul Disneyland, sub numele “Dracula Park”. Acesta urma sa fie construit undeva langa Sighisoara, starnind mari controverse. Ulterior se vorbea de o noua locatie la Snagov, dar pana la urma proiectul a fost abandonat. Cine stie? De data asta proiectul “Dracula Park” s-ar putea sa fie cu mai mult noroc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5