Dreapta, încotro?

Dan Popescu

În cadrul forţelor de dreapta din ţara noastră a apărut încă un partid, Mişcarea Populară. Salutat de unii, ironizat de alţii. În momentul de faţă dreapta românească este divizată, sunt prea mulţi lideri, prea multe orgolii şi mult dorita coagulare rămâne incertă.
Mişcarea Populară are simpatia şi girul preşedintelui Traian Băsescu, cu tot ceea ce decurge de aici. Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice a salutat ivirea noului partid, în timp ce Partidul Democrat Liberal este iritat de noua apariţie. Cezar Preda, vicepreşedinte PDL declară că tentativele Mişcării Populare de a racola oameni din PDL este „o mizerie politică”, ca şi când PDL n-ar fi făcut la fel în cursul timpului. Oricum în PDL situaţia este neclară, sunt aici tensiuni serioase, de pildă Gheorghe Falcă, lider PDL Arad, declară că „PDL a ajuns în situaţia de a fi condus prin suspendări şi excluderi. Imediat după alegerile interne, în loc să se facă reconstrucţia partidului, să se facă opoziţie adevărată, s-a dat startul răzbunărilor. Trag un nou semnal de alarmă privind riscul unei rupturi în PDL.” Reamintim că la alegerile interne din PDL, preşedintele Băsescu a semnalat nereguli în procesul de alegere a lui Vasile Blaga la conducerea partidului şi s-a distanţat definitiv de acest partid. De fapt, PDL condus de Blaga face opoziţie parcă de formă, stârnind zâmbetele actualei puteri. Lui Vasile Blaga nu-i surâde acum nişte liste comune ale dreptei la alegeri, supralicitând forţa partidului său, spre dezamăgirea lui Mihai Răzvan Ungureanu care spune răspicat „Refuzul de a face orice pentru a câştiga în 2014 este un mod de a te sinucide politic...Lipseşte principil colaborării. Sprijinirea unui candidat unic la prezidenţiale...Numiorul comun de interes, în cazul USL, puterea, nu este până acum identificat de elementele dreptei.” Şi vorba lui MRU, nu există miracole în politică. Există doar construcţii făcute constant, cu migală, efort, inteligenţă şi valorificând toate circumstanţele momentului.
Pentru ca dreapta să posede şanse reale la viitoarele alegeri, ar trebui să existe o listă cu candidaţi comuni ai dreptei, iar pe această listă să apară oameni neşifonaţi politic. În centrul politicii dreptei trebuie să fie problema stringentă a oamenilor, în primul rând stabilitatea locului de muncă, precum şi problemele sociale mari ale ţării, mă refer la sănătate şi educaţie. Singura şansă reală ca dreapta să revină la putere, rămâne reforma internă a PDL, care din păcate nu se întrevede, rămâne revenirea PNL în opoziţia de acum, fără Crin Antonescu şi camarila sa antieuropeană, care iarăşi nu se întrevede, rămâne Alianţa DA, formată din Forţa Civică şi ţărănişti, care se învârte acum la 5%, însă creşte constant datorită neperformanţelor USL la guvernare, rămâne Mişcarea Populară girată de domnul Băsescu şi propriul său electorat radical, rămâne nemulţumirea multor votanţi PDL şi PNL care se vor distanţa de liderii propriilor partide. Şi mai cu seamă rămân multele milioane de români nehotărâţi, cei care de obicei nu vin la vot, dar care vor veni, exasperaţi de mersul nostru spre nicăieri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5