Drum bun, între Nuşeni şi Corvineşti! Preşedintele Radu Moldovan: Tronsonul Chiraleş – Feleac – Nuşeni ar putea fi finalizat în acest an!

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Ciprian Kecskes Simionca, primarii Vasile Encean (Matei) şi Ioan Mureşan (Nuşeni), directorul Dorin Popescu de la Consiliul Judeţean, specialişti de la Drumurile Judeţene, ing. Constantin Hada de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, reprezentanţi ai proiectantului şi ai firmei de construcţii au participat la recepţia lucrărilor de modernizare a DJ 172H Nuşeni-Corvineşti, pe o lungime de 5 kilometri.

         „Începem încet-încet să reluăm activităţile de recepţie la o serie de investiţii în drumurile judeţene,  pe un tronson din DJ 172 H, mai exact de undeva de aproape de Enciu-Bidiu, din comuna Matei, până la intrarea în comuna Nuşeni. Este vorba de un tronson de drum de 5 km, o lucrare câştigată de Antrepriza Reparaţii Construcţii-Lucrări ARL Cluj-Napoca, împreună cu proiectantul Road Design ASP SRL, o investiţie finanţată prin Programul Operaţional Regional pe partea unde noi am luat banii din economii, în valoare de 8.370.000 lei, aproximativ 1,7 milioane euro. 5 km de drum modernizat, înainte de a începe acest proiect aici aveam un drum de piatră. O parte dintre aceste lucrări au deja un an de zile, lucrarea fiind făcută în mare parte încă de anul trecut. Vreau să-i mulţumesc domnului director Mihalcea şi ARL-ului pentru calitatea lucrării. Este o companie foarte serioasă care ne-a obişnuit cu lucrări de calitate”, a declarat preşedintele Emil Radu Moldovan.

         Investiţia a fost finanţată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în cadrul proiectului „Conectarea la rețeaua TEN-T a comunităților rurale din centrul județului Bistrița -Năsăud, văile Șieului, Budacului și Meleşului”, garanţia lucrărilor fiind de 7 ani.

Modernizarea părții carosabile a inlus 4 cm strat de uzură din beton asfaltic, 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis, 20 cm strat de piatră spartă, 30-40 cm strat existent de balast cu adaos de 10 cm de balast nisipos. De asemenea, au fost amenajate casete de lărgire, unde partea carosabilă este mai mică de 6 m, rigole carosabile și de acostament. Pentru asigurarea scurgerii apelor din zona drumului s-au proiectat șanțuri, podețe transversale, un podeț casetat  și podețe laterale. Semnalizarea rutieră se face prin parapeți metalici și indicatoarele de circulație definitive, marcaj longitudinal axial și cel pentru delimitarea acostamentelor.

„Aş vrea să-i mulţumesc colegului meu, domnul vicepreşedinte Kecskes şi tuturor colegilor de la Direcţia Tehnică şi Investiţii pentru ceea ce fac pentru infrastructura judeţului Bistriţa-Năsăud, să le mulţumesc celor doi colegi primari – domnului primar Encean de la Matei şi domnului primar Mureşan de la Nuşeni – pentru prezenţă şi colaborare. Cu comuna Matei ne cam închidem colaborările pe drumuri judeţene, am cam terminat ce era de făcut, sigur, mai rămâne întreţinerea periodică şi corecturile care mai trebuie făcute.  Se lucrează la finalizarea în acest an a drumului Chiraleş – Feleac – Nuşeni, dar cu domnul primar Mureşan mai avem încă investiţii importante de făcut în zona drumurilor judeţene”, a mai spus preşedintele Radu Moldovan.

Potrivit acestuia, licitaţia care durează deja de peste doi ani pentru tronsoanele de drumuri judeţene Beclean – Nuşeni – Chiochiş,  Sânmihai – Miceşti – Visuia,  Domneşti – Neţeni – Albeşti ar trebui să primească un răspuns de la CNSC. „Trebuie să vorbesc cu colegii mei de la Consiliul Judeţean să vedem dacă vom intra pe noua reglementare în urma Ordonanţei de modificare a legii achiziţiilor publice care prevede ca, odată cu pronunţarea deciziei CNSC-ului, să trecem la semnarea contractului. Noi având această procedură în derulare trebuie să vedem dacă se supune acestei reglementări sau rămâne pe reglementările vechi”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

         Vicepreşedintele Ciprian Kecskes Simionca a punctat situaţia documentaţiilor care stagnează. „Ne dăm interesul să fie cât de repede tratate de specialiştii din Consiliul Judeţean, să dăm cât mai repede drumul la lucrări şi să avem situaţia de lucrări cât mai repede executate. Aşteptăm noile programe de investiţii şi sperăm să se finanţeze tot ceea ce ar trebui făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, tot ceea ce a mai rămas de făcut pentru a avea un judeţ cu drumuri 100% modernizate”, a spus acesta.

         Primarul Vasile Encean de la Matei a menţionat că DJ 172H Corvineşti – Nuşeni este o lucrare foarte importantă nu doar pentru locuitorii comunei Matei, ci şi pentru cei din zona de Câmpie pentru că se scurtează foarte mult traficul din zona Luduşului spre Beclean, având în vedere că această comună este arondată şi la Judecătoria din Beclean. „Este o lucrare foarte importantă pentru noi. Aşa cum spunea şi domnul preşedinte, lucrările pentru comuna Matei pe drumuri sunt cam încheiate, iar noi ne pregătim să depunem un proiect pe CNI, PNDL 3 sau Anghel Saligny pentru că mai avem vreo 8,5 km pe străzile comunei, sper să prindem finanţare şi să încheiem tot ceea ce înseamnă străzi neasfaltate în comuna Matei”, a declarat primarul Vasile Encean.

         Nu în ultimul rând, primarul Ioan Mureşan a spus că finalizarea acestui proiect reprezintă o mare bucurie. „De ce spun că sunt bucuros şi satisfăcut, pentru că aproximativ 4 km sunt pe UAT-ul Nuşeni, mai exact 3,7 km. Cel mai important lucru în realizarea acestui drum este pentru membrii celor 20 de familii care locuiesc în zona Podul Ciorbii care, începând de azi, au toate utilităţile necesare. Să ne gândim că în urmă cu câţiva ani, această zonă nu avea curent, nemaivorbind de iluminatul stradal, nu avea apă, nu avea drum, uitaţi-vă că, într-un termen scurt, prin investiţiile de la Consiliul Local şi prin aportul Consiliului Judeţean – şi le mulţumesc pe această cale că au finanţat acest tronson de drum – iată că aceşti locuitori beneficiază de infrastructurile esenţiale – apă, lumină şi drum. Copiii de aici, până în urmă cu 7-10 ani, învăţau la lampă. Asta este bucuria mea pe care mi-au transmis-o cei de aici”, a precizat Ioan Mureşan. Edilul Nuşeniului a mai spus că locuitorii aşteaptă unul dintre cele mai importante drumuri – Nuşeni – Feleac – Chiraleş -  unde lucrările merg bine, mizându-se ca în această toamnă să fie inaugurat şi acest tronson.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5