Dulceţuri şi siropuri de pe Bârgău, în procedură de atestare ca produse tradiţionale la Ministerul Agriculturii

În luna decembrie, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost transmise documentaţiile pentru avizare şi eventual atestare a unui număr de 25 de produse tradiţionale, a anunţat ing. Ioan Nuţu Tabără, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, este vorba despre dulceţuri şi siropuri de fructe de pădure, cireşe, mentă etc., un spaţiu de producţie fiind la Bistriţa Bârgăului. Atestarea ca produse tradiţionale ar însemna un pas important în valorificarea resurselor zonei, inclusiv ca preţ de vânzare, demersul fiind făcut de AFI PROFAMILIA.

         La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud avem două produse tradiţionale înscrise în Registrul naţional al produselor tradiţionale, respectiv Povila de Bârgău şi Pita cu crumpiri, TOT ALE ale Asociaţiei AFI PROFAMILIA.

De asemenea, sunt 10 reţete consacrate înscrise, de asemenea, în Registrul naţional al reţetelor consacrate, produse lactate de la cele două firme, Romfulda şi Carmolact.

În schimb, nu există produse locale care ar putea face obiectul încadrării în una din schemele de calitate europene, conform Regulamentului Comisiei Europene 1151/2012, respectiv Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi Specialitate Tradiţională Garantată (STG). 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5