Şase producători din Bistriţa-Năsăud şi-au atestat produsele montane! Vezi unde pot fi găsiţi!
Producătorii autorizați din zonele montane pot fi găsiți mai ușor după ce Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor montane.
Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.
În județul Bistrița-Năsăud există șase producători atestați care produc fructe, siropuri, dulcețuri și o gamă variată de brânzeturi iar lista este deschisă!
Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții Agenției după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan”.
Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor. Prin urmare, pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse și cu un singur click vor fi redați toți producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opțiunea de a căuta un producător după județul de proveniență.
Fiecare producător are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.
Până în prezent, există un număr de 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane.
Potențialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calități deosebite legate de locul de origine, precum și de metodele tradiționale de producție și procesare.
Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.
De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană.
În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când achizitioneaza un produs cu logo-ul de “produs montan”, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.
Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.
Producătorii pot fi găsiți și prin intermediul unei aplicații mobile. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită ”CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care vă duce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.
Prin intermediul acestei aplicații, aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producatorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.
Haideți să le mulțumim producătorilor locali care au înteles beneficiile mențiunii de calitate produs montan, mai departe decât în registrele contabile și pun zilnic pe masa românilor mâncare sănătoasă și cu gust de ACASĂ!
Informații despre Cum se obține mențiunea de calitate facultativă „produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.
În județul Bistrița-Năsăud producătorii atestați sunt:
1. ASOCIAȚIA AFI PROFAMILIA din Loc. Bistrița Bârgăului, jud. Bistrița-Năsăud, produse atestate: Dulcețuri, Siropuri și Povila de Bârgău.
2. SC GRIDAMA FRUCT MONTAN SRL din Sat Piatra Fântânele, com. Tiha Bârgăului, jud. Bistrița Năsăud, produse atestate: Fructe de pădure, dulcețuri și siropuri.
3. OPREA MARINA MAGDALENA PFA din Loc. Feldru, com. Feldru, jud. Bistrița-Năsăud produse atestate: Caș si Brânză frământată de vacă,
4. SOCIETATE COOPERATIVĂ AGRICOLĂ DE GRADUL 1 GRUPUL DE PRODUCĂTORI SÎNGEORZ BĂI din Loc. Sângeorz Băi, jud. Bistrița Năsăud, produse atestate: Cașcaval, Telemea, Smântână, Urdă, Caș din lapte de vacă si Brânză frământată de Sîngeorz Băi.
5. KADAR MIHAELA MARIA IF din Sat Vița, com. Nușeni, jud. Bistrița Năsăud, produse atestate: Caș de oaie si Urdă de oaie.
6. ANA MARIA ALL STAR SRL din sat Dorolea, com. Livezile ,jud. Bistrița Năsăud, produse atestate: fructe de pădure - Afine.
Iar lista rămâne deschisă!
Consumând produse montane, contribuim la menținerea activităților agricole tradiționale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum și la menținerea populației în zonele de munte.
Citiţi şi:
- Dulceaţa şi siropurile de căpşuni şi de zmeură ale unei firme din Piatra Fântânele vor fi etichetate ca produs montan
- Chef Dănuţ Lihăt produce la Ruştior preparate din carne cu gustul de altădată! A obținut dreptul de folosire a mențiunii de calitate facultative "Produs Montan”
- Felicitări! 26 de tipuri de chisăliţă, siropuri, liptar şi hece-pece, de la Afi Profamilia, certificate ca produs montan
- Brânza, cașul, telemeaua, cașcavalul, smântâna, urda de la Cooperativa Sângeorz Băi, înscrise în Registrul naţional al produselor montane
- Caşul şi urda de oaie facute de Mihaela Kadar, la Nuseni, inregistrate ca produse montane!
Adaugă comentariu nou