Echipele mixte au sancţionat 21 de cetăţeni pentru deplasările inutile de luni noaptea

Forțele de ordine  - polițiști, jandarmi, polițiști locali -  au depistat 21 de cetățeni care se deplasau pe raza unor localități din județul Bistrița-Năsăud, fără a se afla în vreuna dintre situațiile permise de ordonanța militară nr. 2. Față de aceștia, s-au dispus sancțiuni contravenționale în valoare de 16.500 de lei, anunţă inspectorul principal Crina Sârb, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

***

Poliţiştii bistriţeni au efectuat, luni seara, începând cu ora 22, verificări cu privire la respectarea măsurilor impuse prin Ordonanţa Militară nr. 2/2020.

Echipaje ale Poliţiei au oprit participanţii la trafic – şoferi sau pietoni – pentru a vedea dacă aceştia au un motiv întemeiat pentru a ieşi din casă, mai ales că acest lucru este interzis în intervalul orar 22-6, cu câteva excepţii prevăzute de art. 4 din Ordonanţa Militară.

Potrivit inspectorului principal Crina Sârb, purtător de cuvânt al Inspectoratului  de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, mulţi dintre cei verificaţi cunoşteau prevederile legale şi aveau documentele pregătite - adeverinţa de la angajator, declaraţia pe propria răspundere, actul de identitate.

*** 

Iată ce prevede OM 2/2020!

Articolul 4

În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

 

Articolul 5

(1) În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

(6) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5