Elevi ai Școlii Gimnaziale ”Viorel Nimigeanu” în Macedonia de Nord

Colaborare, multiculturalism, educație, viitor. Cuvinte care au stat la baza mobilității Erasmus+ din debutul lunii martie pentru Școala Gimnazială ”Viorel Nimigeanu” din Nimigea de Jos. În cadrul proiectului ” “Jobs for the future”, școala OOU ”Metodi Mitevskl-Brico” Lozovo, din Macedonia de Nord, a fost gazdă pentru elevi și profesori din mai multe state europene.

Activitățile au îmbinat schimburi culturale: dansuri tradiţionale din fiecare ţară participantă la proiect, degustări de produse tradiţionale macedonene, cu lecții: prezentări ale elevilor: “Amprenta ecologică”, “Cele mai atractive profesii/Joburi din ţara mea / Profesiile cele mai alese de către elevi” și cu cele de tip workshop: workshop digital pentru profesori pe tema: “Cum integrăm tema sustenabilităţii, ecologiei la clasă şi modalităţi de contracarare a schimbărilor climatice”, workshop ecologic în echipe multinaţionale pe teme precum alimentaţie, energie, îmbrăcăminte, transport. Aspectele teoretice s-au îmbinat armonios cu cele practice; astfel, elevii și profesorii însoțitori au vizitat o centrala electrică pe biogaz din Saramzalino și firma BRAKO-GREEN MACHINES din Veles, la care a avut loc o prezentare de utilaje eco-friendly.

                Mobilitatea a cuprins și o vizită la obiective etnologice şi cultural-istorice din Municipalitatea Veles (muzee şi case memoriale), o plimbare în natură lângă lacul Mladost – Veles și, nu în ultimul rănd, o vizită la un atelier de olărit pentru cunoaşterea tradiţiilor şi meşteşugurilor din regiune. Aici elevii au avut ocazia să facă personal obiecte din ceramică.

                În lunile următoare continuă călătoria europeană a școlii noastre, noi mobilități oferind șanse elevilor de a face schimb de experințe, trăiri, idei cu elevi din alte țări.

prof. Florin Bindea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5