Emil Neia Lăcătuş: Noi îţi dăm recomandarea!

• Peste 200 de locuri rezervate în liceele din judeţ pentru elevii de etnie romă

Partida Romilor „Pro-Europa” Bistriţa-Năsăud derulează, până în 21 iunie, campania „Împreună pentru viitorul copiilor noştri”, acţiunea vizând informarea absolvenţilor de clasa a VIII-A, de etnie romă, despre posibilitatea de a se înscrie pe locurile speciale în liceele din judeţul nostru.
Liderul romilor bistriţeni, Emil Neia Lăcătuş, alături de o echipă în care au fost cooptaţi Ovidiu Racoţi, Dănuţ Lăcătuş şi Ştefan Tohan, străbat comunităţile importante de romi din Bistriţa-Năsăud pentru a-i convinge atât pe elevi cât şi pe părinţii acestora să urmeze cursurile unui liceu.
„Le cerem părinţilor să-şi trimită copiii la şcoală. Vrem să prevenim abandonul şcolar. Şcoala, educaţia au un rol foarte important în ridicarea etniei noastre. Şcoala să devină o prioritate pentru toţi romii”, a motivat acest demers Neia Lăcătuş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe lângă conştientizarea rolului educaţiei în rândul etnicilor, în cadrul campaniei, Partida Romilor Pro-Europa eliberează o adeverinţă care, alături de alte documente, este inclusă în dosarul pentru repartizarea în licee pe locurile speciale. Până în prezent, formaţiunea a dat astfel de 45 recomandări pentru elevii romi.

***
Inspectorul şcolar pentru minorităţi, Balasz Denes, a anunţat că, pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul judeţului nostru, în fiecare din cele 114 clase de a IX-a vor fi câte două locuri rezervate pentru copiii romi (n.n. – 228 locuri speciale). Acesta a explicat că dosarele trebuie depuse la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud până în data de 21 iunie, urmând ca repartiţia candidaţilor să fie programată în perioada 8-10 iulie.
Practic, în funcţie de media de admitere a fiecărui elev, acesta va putea opta pentru un liceu anume. Anul trecut, mediile de admitere ale copiilor romi au oscilat între 6 şi 8,50.

„Sperăm să avem cât mai mulţi copii romi care să îşi depună dosarul pentru liceu. Anul trecut, au fost repartizaţi 94 copii. Dacă există situaţii în care elevii nu se pot prezenta la evaluarea naţională, din cauza corigenţelor, vor fi alte două etape de repartizare”, a explicat Balasz Denes.

***
Tema va fi reluată şi în şedinţa cu directorii instituţiilor şcolare din judeţ, care va avea loc joi, la sediul ISJ BN. Atât inspectorul şcolar pentru minorităţi, cât şi liderul Partidei Romilor – Emil Neia Lăcătuş vor cere sprijinul dascălilor pentru diseminarea informaţiilor.
Joi, ar urma să fie distrinbuite şi broşurile cu oferta liceelor din judeţ, ce-i drept, cu o uşoară întârziere provocată de deciziile ministerului de resort.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5