Episcopul Benedict Bistriţeanul a binecuvântat credincioşii din Sigmir. Părintele Daniel Dascălu, hirotesit iconom stavrofor. De Lăsatu Secului, spectacol oferit de Primăria Bistriţa

RADIO RENAȘTEREA

În duminica a 7-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Sigmir, județul Bistrița-Năsăud.
De la ora 10, în biserica ocrotită de „Sf. Ier. Nicolae”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de slujitori au făcut parte: Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican, preotul paroh, părintele Daniel Dascălu, duhovnicul Mănăstirii Dobric, protosinghelul Siluan Fărcaș, fostul paroh al Sigmirului, părintele Simion Rad, secretarul de cabinet al ierahului, arhidiaconul Iustin Pop și alți preoți invitați.
Răspunsurile au fost date de Cvartetul Synavlia. La liturghie au participat autorități locale și centrale și mulțime de credincioși din zonă și din Salva, unii purtand și port popular.
După citirea pericopei evanghelice, în cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre rugăciune.
În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a rugat pentru încetarea secetei și a războiului.
La final, preotul paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte pt prezența în mijlocul comunității din Sigmir și i a dăruit o icoană cu Maica Domnului. Tot în semn de recunoștință, fostului paroh i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nicoale, ocrotitorul comunității parohiale și al bisericii din Sigmir, precum și o diploma de recunoștință pentru activitatea desfășurată în parohie.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, cei implicați în renovarea casei parohiale au primit distincții și diplome de aleasa cinstire. Primarul Ioan Turc a primit Ordinul Mihai Vodă. Preotul paroh, părintele Daniel Dascălu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar fostul preot al comunității, pentru activitatea sacerdotală de peste 40 de ani, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Benedict a săvârșit Slujba Sfestaniei la casa parohială. Au participat vicepreşedintele CJ, Camelia Tabără, primarul din Budeşti, Vasile Codrea, viceprimarul Sorin Hangan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Menuţ Maximinian.
Apoi, Primăria municipiului Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” i-a invitat pe locuitorii din localitatea componentă Sigmir la un eveniment în care cântecul şi jocul s-au împletit cu voia bună. Adriana Antoneac – şef Serviciu Educaţie-Turism, a prezentat o serie de activităţi pentru tineri şi gospodari. Copiii s-au bucurat de prezenţa personajelor de basm aduse de Trupa de Teatru „Alexandru Misiuga”, nu au fost uitate nici bucatele, fiind realizat un concurs de gulaş.
Spectacolul Ansamblului Profesionist „Cununa de pe Someş”, prezentat de Menuţ Maximinian, sub conducerea muzicală a maestrului Anghel Urs şi în coregrafia maestrului Teodor Puşcaş,a cuprins dansuri de pe Valea Someşului, Moldova şi Maramureş, iar tinerii interpreţi Cristina-Livia Scurtu, Mihai Turda şi Marius Palage au întregit atmosfera de sărbătoare.
Primarul Bistriţei, Ioan Turc, s-a aflat la eveniment alături de deputat Diana Morar, secretarul de stat Terente Ciui, viceprimarul Sorin Hangan, şef AJFP B-N, ec. Dorina Cicioc, consilierul judeţean Doina Sigmirean.
„ Zi mare la Sigmir! Prea Sfințitul Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul lerarh Nicolae" din Sigmir, unde a binecuvântat lucrările la casa parohială. La ceremonie a luat parte și grupul coral Synavlia. Evenimentul a fost urmat de o după-masă de cântec, joc și voie bună, unde copiii s-au bucurat de un moment de animație cu personaje de poveste, iar adulții au fost încântați cu muzică ușoară și populară.
Și mâncarea a fost pe măsură, cei mai pasionați bucătari arătându-și măiestria în bucate la concursul de gulaș” a declarat primarul Ioan Turc.

Foto: Ionuț Chifa,Palatul Culturii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5