Episcopul-vicar ales: Titulatura de Bistrițeanul mă onorează și sper să mă primească și bistrițenii ca pe unul de al lor. Duminică, Hirotonia întru arhiereu

Episcopul-vicar ales Benedict: „Titulatura de Bistrițeanul mă onorează și sper să mă primească și bistrițenii ca pe unul de al lor”

Noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Părintele Benedict Vesa, va purta titulatura de „Bistrițeanul”. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și nu a fost unica variantă luată în discuție. O altă titulatură posibilă a fost cea de „Năsăudeanul”, tot în legătură directă cu județul Bistrița-Năsăud.

Într-un interviu acordat postului de radio Renașterea, Părintele Arhim. Benedict Vesa, Episcopul-vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a subliniat faptul că, în urma multor slujiri și vizite pe care le-a efectuat în județul Bistrița-Năsăud, i-a simțit pe oamenii de aici foarte atașați de Biserică:

Titulatura de „Bistrițeanul” mă onorează pentru că reprezintă celălalt județ al Eparhiei noastre, unde lucrurile se întâmplă foarte frumos și care se individualizează printr-un specific al său. Mi-e tare drag când, în bisericile mari din zona Bistriței și a Năsăudului, îi văd pe credincioși așezați foarte bine în matca ortodoxă și românească. Este adevărat, și provocările sunt mari în această zonă, dar, de fiecare dată i-am simțit pe oameni luminoși, optimiști și doritori de viață religioasă. Eu sunt acum clujean, dar prin această titulatură sunt deopotrivă și bistrițean și cu mare bucurie voi sluji și în județul Bistrița Năsăud. Sunt bucuros pentru această titulatură și sper să mă primească și bistrițenii ca pe unul de al lor.

În Biserica Ortodoxă Română, vicarul unei arhiepiscopii poartă numele de episcop-vicar, iar vicarul unei episcopii se numește arhiereu vicar. De regulă, la hirotonie episcopului vicar i se adaugă în titulatură și numele unui oraș sau regiuni din teritoriul eparhial al episcopiei unde va activa. Această menționare în titulatură este una onorifică.
................
Ca urmare a alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 13 februarie 2020, a Preacuviosului Părinte Arhimandrit dr. BENEDICT VESA, ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în zilele de 22 și 23 februarie 2020 vor avea loc, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, solemnitățile liturgice prilejuite de hirotonia întru episcop, după următorul program:

Sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 18:00, după încheierea Vecerniei Mari, va avea loc slujba ipopsifierii – solemnitatea vestirii şi chemării la treapta arhieriei.

Duminică, 23 februarie 2020, de la ora 9:30, va avea loc Sfânta Liturghie celebrată în sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în cadrul căreia va fi săvârșită hirotonia întru arhiereu, iar de la ora 12:00 va avea loc ceremonia instalării noului Episcop-vicar, care va purta titulatura Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Din soborul de ierarhi fac parte:

Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii,
Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
Preasfințitul Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei,
Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,
Preasfințitul Părinte TEOFIL de IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La ceremonie vor participa reprezentanți ai altor Biserici, reprezentanți ai autoritătilor locale, civile și militare, personalități din lumea academică, artistică și culturală, numeroși preoți, călugări și credincioși.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5