Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat sediul Asociației Naționale a Surzilor, Bistrița! Preotul Cătălin Mileșan, hirotesit iconom

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 26 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Bistrița și a sfințit sediul Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR) – Filiala Bistrița.
La Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Bistrița, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, printre care s-au aflat și persoane cu deficiențe de auz și vorbire. Pentru aceștia s-a tradus întreaga slujbă în limbaj mimico-gestual, de către părintele Cătălin Mileșan, interpret autorizat și preot misionar pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire din județul Bistrița-Năsăud.
Din soborul slujitor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud – preotul Marius Pintican, preotul paroh Constantin Mileșan, preotul Lucian Constantin Mileșan (Parohia Eroilor din Târgoviște) și alți clerici invitați.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „În ascuns”, în cadrul căruia a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Maria și Andreea Pavelean au susținut un microrecital de pricesne.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe părintele Cătălin Vasile Mileșan – preotul misionar pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire din județul Bistrița-Năsăud. Domnul Florin Grigore Font a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnul Radu Țărmure cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Totodată, mai mulți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, în frunte cu președintele ANSR, Mihail Grecu, președintele ANSR – Filiala Bistrița, Aurel Bindea, și preoteasa Ancuța Ionela Mileșan.
La finalul slujbei, părintele Cătălin Mileșan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile ANSR – Filiala Bistrița. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Meletie, ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz.
Sfințirea sediului ANSR – Filiala Bistrița
După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Benedict a săvârșit slujba de binecuvântare a sediului Asociației Naționale a Surzilor din România – Filiala Bistrița. Situat în Piața Centrală, nr. 22, sediul a fost amenajat corespunzător pentru a deservi nevoile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. În noul spațiu vor avea loc activități culturale, de socializare, precum și de consiliere și îndrumare.
La final, ierarhul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și a apreciat activitatea asociației, iar președintelui ANSR – Filiala Bistrița, Aurel Bindea, i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.
 
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5