EVALUAREA PROFESORILOR, UN NOU EXPERIMENT NEFERICIT

Dupa 1989, toate echipele care s-au perindat la Ministerul Educatiei Nationale au venit cu fel de fel de experimentari privind procesul de invatamant romanesc, care de care mai dambovitene si mai stufoase. Amintiti-va manualele alternative, aveam la matematica gimnaziu cate 7-8 manuale si fiecare profesor isi alegea ce dorea, examenele de treapta, teze nationale, admiterea la licee prin concurs sau celelalte, bacul care a ingrozit elevii, adica pe aceia care au mers normal acolo.

Si acum, doamna Andronescu, noul vechi ministru al invatamantului si echipa sa, vin cu alta ideie, acea de evaluare a performantelor profesorilor, ca si cum pana acum ea nu exista. Care evaluare va avea cea mai mare greutate pe plan local, adica in scoala, unde directorul, de educatie fizica, evalueaza profesional un profesor emerit de matematica, de exemplu. Profesorul va fi evaluat (i se va intocmi fisa postului) de seful de catedra, consiliul profesoral si directorul scolii, care director avea deja in buzunar acordarea salariilor de merit si gradatiilor de merit si aproape niciodata el nu lipseste de pe fericita lista pe care, asadar, tot el o face.

Mergand pe ideea descentralizarii, profesorii vor trebui platiti de catre Consiliile Locale, iar unele dintre acestea sunt mai puternice financiar, altele mai slabe, si de aici se vor ivi cu siguranta multe sincope.

Ceea ce are cel mai mult haz, mi se pare ancheta care va fi facuta elevilor, pentru ca acestia sa-si exprime parerea despre profesorii lor, sa-i evalueze in felul lor, iar profesorul care n-ar trece acest test, va fi vai de mama lui. Si diriguitorii invatamantului romanesc merg mai departe pe idee, trebuie chestionati si parintii elevilor privind profesorii scolii, chiar daca unii dintre acesti parinti nici nu stiu unde este scoala copiilor lor.

Noul tip de experiment in invatamantul romanesc mi se pare o presiune nejustificata asupra profesorilor de valoare, corecti, care sunt lasati la mana directorului. Un profesor valoros, cu rezultate deosebite in activitatea profesionala, nu poate fi evaluat de anumiti colegi sau de director, pentru bunul motiv ca multi dintre acestia sunt sub nivelul de inteligenta si profesional al profesorului evaluat. Este ca si cum, in armata, locotenentul il evalueaza pe colonel, sau soldatul pe locotenent, iar aceasta evaluare poate decide soarta celui evaluat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]