Fiecare pacient asigurat va avea Dosarul electronic de sănătate

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută de preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate BN, Camelia Ilişuan, a fost prezentată, cu explicaţii şi motivaţii necesitatea întocmirii şi utilizării „Dosarului electronic de sănătate” pentru fiecare cetăţean înscris în sistemul naţional de sănătate şi asigurat prin contribuţia plătită faţă de CAS BN.
„Dosarul electonic de sănătate” va fi organizat pe mo-dule, conform ordinelor emise şi legislaţiei în vigoare, astfel: modul de urgenţă care va fi accesat fără restricţii de sistemul 112 şi va cuprinde date ale pacientului privind alergiile, protezele, transplanturi, boli transmisibile şi grupa sanguină, modulul istoricului medical, unde vor fi stocate tratamentele, procedurile, analize etc., la care vor avea acces medicii de familie, modulul antecedente declarate de pacient, modul documente medicale care cuprinde trimiteri, reţete, investigaţii etc. şi modulul date personale ale pacientului.
Pacientul va avea acces la acest dosar şi va putea cere matricea (cod de cifre) de siguranţă şi să intre în dosar, în timp de 3 zile, ca să-şi vizualizeze informaţiile, creându-şi şi o parolă în acest sens. Dacă nu o face în 3 zile, va cere din nou, o nouă matrice.
Au acces la dosarul electronic de sănătate serviciul de urgenţă 112, medicul de familie, iar medicii specialişti numai cu acordul pacientului.
Se aşteaptă de la CNAS noi precizări, urmând ca acest dosar să intre în vigoare la 13 noiembrie a.c., fiind benefic pacientului că îşi poate vedea dosarul când vrea.
Referitor la căderea sistemului pentru cardul de sănătate şi reţete s-a realizat un contract de mentenanţă, iar preşedintele CNAS a hotărât că perioada 5-13 octombrie 2016, când n-a funcţionat sistemul să poată fi decontată până la data de 9 sau 10 noiembrie 2016, ca să nu plătească nimic medicii de familie.
Se va elabora modelul machetelor pentru furnizorii de servicii medicale şi se va pune şi un afiş la cabinetele medicilor de familie cu serviciile decontate de CNAS pentru a nu se cere sume de bani în plus pacienţilor.
În 10 noiembrie 2016, nu se va putea lucra la CAS BN pentru că Electrica desfăşoară activităţi de reparaţii la reţeaua electrică, nu va exista curent electric în zonă, urmând ca vineri, 11 noiembrie, să se lucreze în intervalul orar 8.00-12.30 pentru a veni în sprijinul cetăţenilor.
Există în judeţ 7800 de carduri de sănătate verificate care sunt la sediul CAS BN şi sunt 234.000 de asiguraţi în judeţ, putându-se asigura şi cei care nu sunt angajaţi, conform legislaţiei în vigoare.
Dosarul electronic de sănătate este un instrument util, necesar, nu se va posta pe cardul de sănătate, va avea o parolă ştiută numai de pacient, pentru protecţia acestuia.tăţi de reparaţii la reţeaua electrică, nu va exista curent electric în zonă, urmând ca vineri, 11 noiembrie, să se lucreze în intervalul orar 8.00-12.30 pentru a veni în sprijinul cetăţenilor.
Există în judeţ 7800 de carduri de sănătate verificate care sunt la sediul CAS BN şi sunt 234.000 de asiguraţi în judeţ, putându-se asigura şi cei care nu sunt angajaţi, conform legislaţiei în vigoare.
Dosarul electronic de sănătate este un instrument util, necesar, nu se va posta pe cadrul de sănătate, va avea o parolă ştiută numai de pacient, pentru protecţia acestuia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5