Flaviu Lupşan: Până la sfârşitul acestui an, toată comuna Lunca Ilvei va avea carte funciară

Nelu Boldea

Primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupşan, consideră că singura modalitate de a dezvolta o comunitate este aceea a accesării de fonduri europene şi nu în ultimul rând de fonduri guvernamentale, deoarece banii din bugetul local nu ajung pentru o dezvoltare reală. În aceste momente se lucreaza la modernizarea Căminului Cultural din comună, un proiect în valoare de 500.000 de euro, bani accesaţi din fonduri europene pe Măsura 7.6.
Chiar dacă Lunca Ilvei a fost prima comunitate din judeţul Bistriţa- Năsăud care a avut încălzire pe biomasă, administraţia intenţionează să introducă încă două centrale care să asigure încălzirea tuturor instituţiilor din localitate dar şi a blocurilor şi a oficiului poştal. Proiectul este în valoare totală de 3 milioane de euro, administraţia ilveană aşteptând lansarea ghidului în vederea depunerii acestuia.
În ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primarul Lupsan are pregătite deja 6 proiecte în valoare totală de peste 17 milioane de lei. Este vorba de reabilitarea, modernizarea şi extinderea şcolii din localitate, o investiţie de 6,2 milioane de lei, asfaltarea de drumuri de interes local, proiect care este în derulare, dar mai are nevoie de finanţare guvernamentală de aproximativ 3,7 milioane de lei pentru cei aproape 6 kilometri care îşi aşteaptă covorul asfaltic, dar şi un alt proiect de asfaltare, astfel ca toate străzile să fie modernizate. Pentru asta mai sunt necesari 3,3 milioane de lei.
Un alt deziderat al administraţiei locale este modernizarea integrală a cartierului numit ”Fabricii” care presupune reabilitarea blocurilor, crearea de spaţii verzi dar şi o sală de sport, proiectul având o valoare de 1,4 milioane de lei. Chiar daca iluminatul public este unul modern se are in vedere şi modernizarea acestuia pentru o mai mare economie la bugetul local în ceea ce priveşte plata facturilor către furnizorul de energie electrică.
În ceea ce priveşte aducţiunea de apă şi canalizare în comuna Lunca Ilvei se aşteaptă etapa a II-a a Master Planului pentru a putea finaliza şi ultimii 3 kilometri de apă şi canal, astfel ca întreaga comunitate să beneficieze de condiţii civilizate de trai.
În următoarea perioadă, lucrările de cadastru general vor fi finalizate, astfel ca până la finele anului fiecare parcelă va fi înscrisă în cartea funciară, iar proprietarii vor putea accesa mai uşor fonduri europene pentru agricultură. Desigur fiecare cetăţean a avut partea lui de contribuţie financiaraăla aceste lucrări, iar valoarea totală a cadastrării a fost de 1,9 milioane de lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5