Teatrul pentru Copii şi Tineret „Nichipercea – Al. Misiuga” – 60 de ani! A fost odată ca niciodată...

A fost lansată prima păpuşă cu chipul unei bistriţence !

Basmele şi poveştile lumii sunt adevărate! Mai toate încep cu o frază, parcă din fizica cuantică „A fost odată ca niciodată...” Copiii lumii se pare că-i înţeleg sensul şi maturii ce şi-au păstrat inocenţa mirării şi curizităţii infinite a sufleutlui de copil. Căci doar cei ce-şi păstrează sufletul de copil au acces în Împărăţia Cerurilor, în Univers!
Dar de ce Teatrul de Păpuşi lumeşti? De marionete, om-animal, care cuvântă şi tăriesc în armonie! Este, credem noi, amintirea unei alte lumi terestre, dinainte de Potop, pomenită în basmele precreştine, când Dumnezeu şi Sf. Petru mergeau pe pământ şi când lupul şi mielul erau prieteni şi se înţelegeau prin limbaj articulat, între ei şi cu oamenii!
Aceste gânduri mi-au venit în minte, fiind invitat la aniversarea a 60 de ani de existenţă artistică a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Al. Misiuga” a Centrului Municipal pentru Cultură „G. Coşbuc” din Bistriţa, duminică, 15 noiembrie 2015, la Sinagoga din municipiu.
Lume bună, mulţi copii, părinţi, prieteni, iubitori ai teatrului de păpuşi şi marionete.
Ca la orice aniversare, un afiş mare deasupra scenei – „La mulţi ani” – Teatrul pentru Copii şi Tineret „Nichipercea” – „Al. Misiuga” - 1955-2015!
Ceremonia aniversară este deschisă de directorul Centrului Municipal pentru Cultură „G. Coşbuc” din Bistriţa, prof. dr. Dorel Cosma, care felicită colectivul de artişti amatori de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „AL. Misiuga” şi roagă publicul prezent să ţină un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la „Colectiv”, cât şi pentru cele ale atacului terorist din Paris-Franţa. Felicitări publice şi un Struţ Aniversar primeşte colectivul de artişti ai Teatrului de Păpuşi „Al. Misiuga” din partea primului european al Bistriţei, ing. Ovidiu Creţu, bineînţeles cu urările de „La mulţi ani!”, urându-le ca vârsta de 60 de ani să se transforme, ca şi aceea a Struţului bistriţean – de 600 de ani.
Prof. dr. Dorel Cosma înmânează Diplome de Excelenţă pentru d-na Cornelia Apostol, sufletul, animatoarea şi conducătoarea trupei „AL. Misiuga”, cât şi unora dintre membrii ei, cu activitate continuă, îndelungată. Pe scenă a fost prezentată publicului şi cea mai recentă achiziţie, sosită tocmai din Germania, păpușa ”Corneluța” – o copie în miniatură, foarte reușită, a coordonatoarei trupei de teatru – Cornelia Apostol.
Urmează apoi un film documentar aniversar din care aflăm data de 4 noiembrie 1955, când la propunerea lui Al. Misiuga, director artistic la Casa de Cultură din Bistriţa, un grup de educatoare, printre care Sultana Salvan şi Rozalia Brendea, alcătuiesc prima trupă de teatru „Nichipercea” şi are loc premierea cu piesa „Maşenka şi ursul”. Urmează, apoi, spectacole la Bucureşti, Cluj, Oradea, Tg. Mureş, trupa fiind îndrumată de maestrul păpuşar Horia Pop, de la Teatrul din Cluj-Napoca.
Au loc şi turnee în străinătate, în Italia, Germania, Austria şi, mai recent, în Ungaria şi Bulgaria. Din bogatul repertoriu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Al. Misiuga” amintim: „Gâscănelul”, „Hansel şi Gretel”, „Punguţa cu doi bani”, „Scufiţa Roşie”, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” , „Turtiţa fermecată”, fragmente din ele fiind prezentate şi în faţa publicului prezent.
Urăm şi noi „La mulţi ani!” Teatrului de Copii şi Tineret „Al. Misiuga”, colectivului de artişti – păpuşari şi de marionete, talentaţi şi inimoşi, în istoria lui de 60 de ani, ca într-o poveste minunată! A fost odată ca niciodată!...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5