Poezia lui George Coşbuc şi Teatrul de păpuşi!

Al.C.Miloş

Am asistat, de curând, la spectacolul festiv realizat de duetul Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca şi Şcoala Populară de Artă din Bistriţa, înfiinţată în urmă cu 40 de ani de prof. dr. Dorel Cosma.
Spectacole de muzică uşoară/populară, instrumentală, jocuri populare etc. Din paleta diversă a spectatorului meloman am ales să remarc în rubrica noastră un fapt mai puţin cunoscut, şi anume că Şcoala Populară de Artă din Bistriţa,ce funcţionează în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură B-N şi sub egida Consiliului Judeţean B-N, este singura Şcoală Populară din ţară ce posedă o secţiune cu teatru de păpuşi. Ne-am interesat pentru dumneavoastră şi am aflat următoarele:
În acest spectacol a evoluat şi secţiunea Teatrul de păpuşi a Şcolii Populare de Artă cu un moment inedit, cu păpuşi şi marionete, confecţionate la comandă de o creatoare din Odorheiu Secuiesc, d-na Biro, ce lucrează şi pentru Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, păpuşi şi marionete confecţionate din pănuşi de porumb. Scenografia şi regia spectacolului de păpuşi şi marionete sunt semnate d-na prof. actor şi regizor Eugenia Rusu, singurul membru UNITER din zonă. Am apreciat gestul şi profesionalismul combinaţiei teatrale-regizorale, între morala rurală şi tradiţională din poeziile cunoscute, populare ale lui George Coşbuc, un brand al judeţului Bistriţa-Năsăud şi jocul-mânuirea cu sensibilitate şi talent de elevii din anul II ai Şcolii Populare de Artă. Spectacol ce se alătură celor ale Teatrului de Păpuşi şi Marionete pentru tineret „Al.Misiuga” de la Palatul Culturii, realizate în Bistriţa.
Să numim şi pe protagoniştii acestui spectacol inedit, în general cadre didactice Imola Doris Vass, Elena Pop, Daniela Silvia Muscari, Anamaria Stoica, Florina Narcisa Vlaşin, Iulia Becheş, Adrian Ioan Pop. Spectacolul se intitulează „In memoriam George Coşbuc”!
Noi am consemnat jurnalistic un moment de artă a spectacolului teatral autentică.
Felicitări actorilor-păpuşari şi regizorului, d-na prof. Eugenia Rusu, pentru acest moment de artă teatrală păpuşerească şi de marionete autentică, ce ne-a impresionat pe toţi cei aflaţi în sala de spectacole! Felicitări şi d-nei director Rozalia Fucă-Tomescu! Arta spectacolului de teatru de păpuşi şi marionete este la înălţime, şi prin acest spectacol unde poezia lui George Coşbuc se îmbină armonios, sensibil, profesionist, teatral, cu teatrul de păpuşi şi marionete! Încă odată, felicitări pentru idee şi realizarea artistică, scenică!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5