La noi

Fuduleala care salvează supravieţuirea

Fuduleală înseamnă ţâfnoşenie, obrăznicie, şiretenie, curaj, dispreţ pentru semenul de altă seminţie sau categorie socială, duritate, instinct al conservării şi perpetuării prin acte patologice. Nu am apelat la dicţionar pentru a găsi definirea termenului; enunţul meu rezultă din observarea de o viaţă a acestui comportament.
Nu e prima dată când remarc astfel de trăsături ale urmaşilor oligarhilor maghiari, trăsături pe care, de-a lungul veacurilor, seminţiile aflate în contact cu fudulii maghiari le-au suportat: românii, slovacii, slavii din Balcani, chiar şi austriecii.
Aflaţi în centrul Europei, ungurii s-au primenit – prin fuduleală – cu tot felul de viituri, rezultând un fel de pastă etnică, dornică să nu piară. Conţinutul de alogeni din această pastă a asigurat supravieţuirea populaţiei din spaţiul aproximativ al Ungariei.
Un exemplu: În 1937, în drum spre Ciucea, Octavian Goga (lipsit de prejudecăţi rasiste sau antisemite, dar un puternic român), opreşte la Cluj, fiind musafirul („prietenului meu” – sintagma îi aparţine) contelui Banffy. În conversaţia de la cină, Goga (secvenţa e consemnată în jurnalul său) îl întreabă cum explică zarva iredentiştilor unguri, râvnitori la teritorii din Transilvania. Banffy i-a răspuns astfel: Cercetează care sunt cei mai aprigi gălăgioşi iredentişti şi vei vedea că sunt evrei ascunşi sub nume maghiar.
Şcolăreşte, se ştie că introducerea şi încheierea sunt două segmente scurte care flanchează tratarea compoziţiei.
Ei bine, compunerea mea nu are final, iar tratarea se întinde pe lungimea unei fraze: Obraznicul preşedinte al Parlamentului de la Budapesta, prezent pe teritoriul românesc pentru parodia de înhumare a unui poet secui fascist, declara (sub nişte mustăţi albite de senilitate) că, refuzând ceremonia, Guvernul României este paranoic şi comic.
Ce afirmaţie cu efect de bumerang !
Iar faptul că, la deschiderea urnei cu rămăşiţele incinerate ale obscurului poet, adusă pentru a fi îngropată în cimitirul secuiesc de la Odorheiul Secuiesc, arată că …e goală, este un aspect hilar/grotesc al spectacolului maghiar agitat sub copertina Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5