"Gazeta de Bârgău" se apropie de nr.100 (II)

"Gazeta de Bârgău" – serie nouă - supliment cultural găzduit în ultima zi de miercuri, din fiecare lună, în cotidianul “Răsunetul”, a intrat în anul al IX-lea, ajungând la nr.99 şi îndreptându-se către un număr rotund de apariţii, cel de al 100-lea, în iunie 2013.
Mulţumim pe această cale Casei de Presă “Răsunetul” Bistriţa, precum şi Consiliilor Locale şi Primăriilor comunelor: Tiha Bârgăului – primar VASILE DOLOGA, Bistriţa Bârgăului – primar VASILE LABA, Prundu Bârgăului – primar DORU CRIŞAN, Josenii Bârgăului – primar TUDOREL CIOTMONDA şi Livezile – primar TRAIAN SIMIONCA, pentru ajutorul dat apariţiei gazetei bârgăuanilor.
Începuturile presei scrise din Ţara Bârgăului au avut loc acum 77 de ani, în 1936, odată cu apariţia unui ziar prundean, întitulat „Valea Bârgăului - ziar numai pentru noi”, având ca redactor şef pe Victor Varna, notarul comunei Prundu Bârgăului. Deşi publicaţia a avut o viaţă scurtă, cu o apariţie de numai 8 numere, conţinutul acesteia a fost extrem de bogat, ziarul fiind citit şi apreciat în întreg judeţul Bistriţa – Năsăud.
După mai bine de o jumătate de secol, în 10 aprilie 1992, apare un nou ziar bârgăuan, întitulat „Gazeta de Bârgău” (seria veche), la iniţiativa unui grup de intelectuali, având următorul colectiv redacţional: Titus Wachsmann-Hogiu, Mircea Platon, Simion Bota, Ioan Bălan şi Ionaş Dan. Ziarul, în format A4, la început, apoi A3, cu 4 pagini şi un tiraj de 200 exemplare, s-a tipărit la Cluj, prin efortul ing. Alin Bălan, patronul firmei ”Paper Dragon” din Susenii Bârgăului. Datorită dificultăţilor de tipărire şi difuzare, ziarul şi-a întrerupt activitatea, după numai 11 numere.
Nu putem trece cu vederea, nici revista simbolic întitulată „Ocheanul întors”, o altă frumoasă tentativă, cu nuanţă literară, croită în vechea cetate bârgăuană a culturii, devenită Grupul Şcolar „Radu Petrescu”, din Prundu Bârgăului. Coordonată de prof. Mircea Platon, această singulară apariţie, în format A4, cu 24 de pagini, cuprinsă în nr.1, Septembrie – Decembrie 1995, a avut colaboratori pe următorii: Ioana Hangan, Ana Maria Uşeri, Emilia Tanca, Cristina Cobuţ, Liliana Halăs, Iuliana Vlad, Marilena Sărăţean, Crişan Petrică, Andrei Bălan, Constantin Burisuc, Chiru Marian, Hângănuţ Ioniţă, Andi Gâvan, Hotea Liliana, Constantina Raveca Buleu, Parasca Florin, cu matematicianul Nelu Bălan pentru tehnoredactare computerizată.
Despre această publicaţie, care deşi a apărut o singură dată, a rămas ca o stea strălucitoare a liceului prundean, despre care s-au spus cuvinte frumoase, atât de către prof. Leon Hogiu, directorul de atunci al liceului, prof. Mircea Platon, prof. univ. dr. Ion Vlad, de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, poetul de origine bârgăuană, Aurel Rău şi dr. Iorgu Petrescu, cercetător ştiinţific la Muzeul Grigore Antipa din Bucureşti, fiul scriitorului Radu Petrescu şi al profesoarei Adela Petrescu, foşti dascăli la Prund.
In cadrul Grupului Şcolar “Radu Petrescu”, din Prundu Bârgăului, au mai apărut şi alte reviste, precum “Liceenii de la Prund”, coordonată de prof Titus Wachsmann-Hogiu, între 2000 – 2003, “Ani de liceu”, începând din 23 decembrie 2005, coordonată de prof. Constanţa Neuc, Cornelia Pugna, Elena Tiotiu, Liviu Rebrean şi realizată, în principal, de către elevi, o adevărată oglindă a vieţii şcolare din capitala Ţării Bârgaielor, precum şi “Rogvaiv”, îndrumată de prof. Marin Marinciuc.
Începând din luna martie 2005 a apărut o serie nouă cu numele „Gazeta de Bârgău”, sub forma unui supliment de patru pagini, găzduit de cotidianul bistriţean „Răsunetul”, cu sprijinul redactorului şef de atunci, Adrian L. Mănarcă, la iniţiativa unor oameni de cultură bârgăuani, precum Titus Wachsmann – Hogiu, Mircea Platon, Remus Deac şi Niculae Vrăsmaş, cu susţinerea financiară a primăriilor din Valea Bârgăului.
În speranţa că bârgăuanii mai găsesc şi astăzi timp, după aproape un deceniu de apariţie a foii noastre, pentru lectură şi informaţie, dar poate şi pentru viitoare colaborări, susţineri, sugestii sau critici, redacţia „Gazetei de Bârgău” este mereu la îndemână.
În luna iunie 2013, când publicaţia noastră va ajunge la nr. 100, vom prezenta o scurtă analiză retrospectivă, sintetică, referitoare la principalele teme ale comunelor bârgăuane, abordate până în prezent în paginile noastre, la care cititorii pot contribui cu eventuale materiale, păreri, sugestii, propuneri sau critici, care pot fi trimise pe adresa redacţiei „Răsunetul”, pentru suplimentul lunar „Gazeta de Bârgău”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5