„GAZETA DE BÂRGĂU” – SERIA NOUĂ - A INTRAT ÎN ANUL VIII

Suplimentul "Gazeta de Bârgău", găzduit în ultima zi de miercuri din fiecare lună, în cotidianul “Răsunetul”, a ajuns în anul al VIII-lea, la nr.83, atingând o “vârstă” frumoasă pentru presa de profil, care încearcă să se menţină pe valul de tsunami al evenimentelor, selectând pe cele legate, în deosebi, de frumoasa Ţară a Bârgaielor, dar şi alte ştiri şi informaţii, de interes, în deosebi cultural, pe care ne străduim să le înserăm în paginile noastre.

Mulţumim pe această cale Casei de Presă “Răsunetul” Bistriţa, precum şi Consiliilor Locale şi Primăriilor comunelor: Tiha Bârgăului – primar VASILE DOLOGA, Bistriţa Bârgăului – primar VASILE LABA, Prundu Bârgăului – primar ILIE AVRAM, Josenii Bârgăului – primar TUDOREL CIOTMONDA şi Livezile – primar OLIMPIU NEAMŢ, pentru ajutorul dat apariţiei gazetei bârgăuanilor.

REDACŢIA “GAZETA DE BÂRGĂU”

RETROSPECTIVĂ PENTRU PRESA BÂRGĂUANĂ

Gazeta de Bârgău

Seria veche, nr.1, vineri 10 aprilie 1992

"De aici, din Valea Bârgăului de lângă pădurile în care un om singur ascultă pulsaţia cerului întunecat, aproape de capătul nordic al pământului nostru, ai putea zări toată ţara, Porţile de fier, Putna, lunga paranteză deschisă a ţărmului mării"

Radu Petrescu, “Ochianul întors”

Învăţături, gânduri şi povăţuiri creştine

“Considerăm că "Gazeta de Bârgău" apare ca o necesitate de exprimare a multor gânduri şi idei legate de viaţa materială şi spirituală a oamenilor de pe aceste meleaguri şi urăm iniţiatorilor acestei acţiuni să se bucure de colaborarea multor mânuitori ai condeiului şi cititori nenumăraţi. Odată lucrul început să facem o sfântă Cruce la început de drum şi să zicem din toată inima creştinescul Doamne ajută ! "

preot Dumitru Pugna

„GAZETA DE BÂRGĂU” – seria nouă - a reînodat, în martie 2005, firul întrerupt al ziarului Ţării Bârgaielor, ajungând astăzi în al cincelea an de apariţie, în ultima miercuri a fiecărei luni.

„Gazeta de Bârgău” – seria veche – a apărut la 10 aprilie 1992, la iniţiativa unui grup de intelectuali şi a avut următorul colectiv redacţional: Titus Wachsmann-Hogiu, Mircea Platon, Simion Bota, Ioan Bălan şi Ionaş Dan. Ziarul, în format A4, la început, apoi A3, cu 4 pagini şi un tiraj de 200 exemplare, s-a tipărit la Cluj, prin efortul ing. Alin Bălan, patronul firmei «Paper Dragon» din Susenii Bârgăului. Datorită dificultăţilor de tipărire şi difuzare, ziarul şi-a întrerupt activitatea, după numai 11 numere. Dar bârgăuanii nu cedează niciodată, în faţa greutăţilor, ca dovadă că am luat-o de la capăt, adăugându-ne şi noi, alături de cei doi veterani, care mai scriu şi în ziarul de azi. Unul dintre ei, prof. Titus Wachsmann-Hogiu, la fel de entuziast şi acum, scria atunci în numărul inaugural: «Există o bucurie şi o emoţie, inegalabile atunci când se naşte primul copil într-o familie. O stare similară ne cuprinde la apariţia întâiului număr al unei publicaţii ce intră astăzi în lume din sufletul nostru. … A scrie şi a edita un ziar constituie un act social şi de cultură de mare însemnătate, dar şi de mare curaj, presupunând satisfacţii şi totodată un risc cvasipermanent…» Un altul, prof. Mircea Platon, un adevărat izvor de maxime, scria, tot atunci: « …Propunându-mi să arăt de ce merităm noi bârgăuanii un ziar, gândurile mele devin de fapt un cuvânt de laudă adresat Bârgăului şi bârgăuanilor.»

Iniţiativa primei serii a „Gazetei de Bârgău” a vrut să fie o continuare a unui vechi ziar lunar, din perioada interbelică, întitulat „Valea Bârgăului” , o apariţie efemeră, din vara anului 1936, care avea redactor responsabil pe Victor D. Varna, notarul comunei Prundu Bârgăului.

Nu putem trece cu vederea, nici revista simbolic întitulată „Ocheanul întors”, o altă frumoasă tentativă, cu nuanţă literară, croită în vechea cetate bârgăuană a culturii, devenită astăzi Grupul Şcolar „Radu Petrescu”, din Prundu Bârgăului. Coordonată de prof. Mircea Platon, această singulară apariţie, în format A4, cu 24 de pagini, cuprinsă în nr.1, Septembrie – Decembrie 1995, a avut colaboratori pe următorii: Ioana Hangan, Ana Maria Uşeri, Emilia Tanca, Cristina Cobuţ, Liliana Halăs, Iuliana Vlad, Marilena Sărăţean, Crişan Petrică, Andrei Bălan, Constantin Burisuc, Chiru Marian, Hângănuţ Ioniţă, Andi Gâvan, Hotea Liliana, Constantina Raveca Buleu, Parasca Florin, cu mat. Nelu Bălan pentru tehnoredactare computerizată. Despre această publicaţie, care deşi a apărut o singură dată, a rămas ca o stea strălucitoare a liceului prundean, despre care s-au spus cuvinte frumoase, atât de către prof. Leon Hogiu, directorul de atunci al liceului, prof. Mircea Platon, prof. Univ. dr. Ion Vlad, de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, dr. Iorgu Petrescu, cercetător ştiinţific la Muzeul Grigore Antipa din Bucureşti, fiul scriitorului Radu Petrescu, dar şi poetul de origine bârgăuană, Aurel Rău.

In cadrul Grupului Şcolar “Radu Petrescu” , din Prundu Bârgăului, au mai apărut şi alte reviste, precum “Liceenii de la Prund”, coordonată de prof Titus Wachsmann-Hogiu, între 2000 – 2003, “Ani de liceu”, începând din 23 decembrie 2005, coordonată de prof. Constanţa Neuc, Cornelia Pugna, Elena Tiotiu, Liviu Rebrean şi realizată, în principal, de către elevi, o adevărată oglindă a vieţii şcolare din capitala Ţării Bârgaielor, precum şi “Rogvaiv”, îndrumată de prof. Marin Marinciuc.

În speranţa că bârgăuanii mai găsesc şi astăzi timp, în cel de al cincelea an de apariţie a foii noastre, pentru lectură şi informaţie, dar poate şi pentru viitoare colaborări, susţineri, sugestii sau critici, redacţia Gazetei de Bârgău este la îndemână.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5