Gheorghe Stelian, primarul şi omul din Parva, a încetat din viaţă

Gheorghe Stelian, unul dintre cei mai longevivi primari postdecembrişti din ţară şi judeţ, a decedat în urma unui preinfarct, într-o clinică din Cluj Napoca. Fostul edil al comunei Parva avusese probleme de sănătate şi de fiecare dată îi cerea lui Dumnezeu numai sănătate şi putere de muncă pentru a răzbi.
A lăsat în urmă nu doar o familie îndurerată, ci şi o comunitate unită şi o comună, în cel mai adevărat sens al cuvântului, europeană.
Gheorghe Stelian şi- a legat viaţa de localitatea pe care a administrat-o de la Revoluţie şi până în 10 iunie 2012, practic, nu a putut trăi fără Parva. El a fost şi subiectul unei cărţi biografice care descrie pe larg etapele de evoluţie ale vieţii şi carierei sale, lansată anul trecut, sub semnătura lui Mircea Daroşi.
Gheorghe Stelian a absolvit Liceul Toeretic din Năsăud după care s-a dedicat carierei de dascăl, din 1966 până în 1974, potrivit Adevarul.ro. Între anii 1975 și 1980, a ocupat funcția de viceprimar al comunei Parva, după care a lucrat ca inspector la Primăria Municipiului Bistrița până în 1989. După ce a obținut mandatul de primar, a fost pe rând democrat și social-democrat.

Gheorghe Stelian (Parva): în 25 decembrie ’89 au venit părvenii să mă ia acasă
Cu puţin înainte de Revoluţie (n.n. – aşa cum îi spunem noi), Gheorghe Stelian a fost ales primar la comuna Viişoara, dar a lucrat “pe funcţie de viceprimar”. Revoluţia l-a găsit în zoona Bistriţei, dar de Crăciun, părvenii au venit şi l-au luat acasă. Ştiau ei foarte bine de ce... De atunci, a ieşit de fiecare dată în primul tur.
“În anii 90, Parva avea un singur telefon, electricitate era doar în mijlocul satului. Drumurile erau aşa cum erau. Acum, avem şi telefonie digitală şi mobilă, reţele de apă, canalizare, drumuri asfaltate prin diverse programe, cu fonduri europene sau guvernamentale. Avem o bază sportivă nouă, cu nocturnă. Ce mai, comuna are de toate, este o comună ca în Europa”, ne-a povestit primarul Parvei.
“Aceşti 20 de ani au fost şi uşori şi grei, şi cu bucurii şi cu necazuri. Sunt mulţumit că am venit acasă şi am făcut lucruri bune pentru satul meu, de-a lungul timpului”, spune Gheorghe Stelian.
Pentru mai departe, dacă bunul Dumnezeu îi va da sănătate, se poate gândi la o nouă candidatură. Până la alegeri, revenind la cele sfinte, părvenii, primarul şi preotul Florin Nalaţi au de clădit o nouă biserică pentru a mulţumi Celui de Sus pentru tot ce au primit în aceşti ani.
(material scris în februarie 2012)

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Comentarii

16/08/12 14:14
Dorin

Regretăm trecerea la cele veşnice a domnului Gheorghe Stelian,Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar distinsei familii, condoleanţe. Fam. Scridon (Brasov).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5