“Halloween in Corvinesti , un festival ca-n povesti”

Deşi sărbătoarea de Halloween este împrumutată din tradiţia britanico-celtică ( aceasta însemnand alungarea spiritelor rele de către oameni costumaţi malefic , pentru a încerca diminuarea puterii lumii de dincolo ) , de caţiva ani acest eveniment a devenit unul important şi pentru noi , romanii.

Dacă pană anul trecut , Halloween-ul a reprezentat pentru comunitatea din Corvineşti unul dintre multele evenimente fără o prea mare importanţă în acest sat , anul acesta sărbătoarea a avut un impact deosebit asupra localnicilor şi mai ales asupra copiilor. Şi cum toate evenimentele culturale importante dintr-un sat ar trebui să se desfăşoare în căminul cultural , această sărbătoare a fost organizată acolo , deşi căminul nu este încă reabilitat.

Totul a început pornind de la o idee sclipitoare care a încolţit în mintea unei tinere profesoare de Limba Engleză-Franceză. Este vorba despre doamna Lolici Simona Cornelia , o tanără dăscăliţă cu multă putere de muncă şi iniţiativă , actualmente Consilier Educativ la Şcoala Generală „Vasile Grigore Borgovan” din Corvineşti. Ea , împreună cu elevii clasei a VII-a , a cărei dirigintă este , au organizat întreg evenimentul , ocupandu-se toţi inclusiv de amenajarea căminului cultural. Lor li s-au alăturat şi elevii celorlalte clase , fiecare dintre ei venind cu ornamente specifice sărbătorii. Au fost invitaţi să participe şi elevii din structurile şcolare Bidiu şi Enciu.

Ca invitaţi de onoare din partea comunităţii au fost prezenţi membri ai Primăriei Matei , ai Poliţiei Matei , ai Parohiilor Corvineşti , Matei şi Enciu , şi membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Corvineşti.

Cum în orice localitate din Romania convieţuiesc mai multe etnii , printre care şi rromi , la fel şi în Corvineşti , acest eveniment a fost un bun prilej de socializare şi interculturalitate , implicand în organizarea lui toţi copiii , indiferent de etnie.

Entuziasmul şi fericirea se puteau citi pe chipurile fiecărui copil. Organizatoarea , doamna profesoară Lolici Simona Cornelia , a pregătit cu foarte multă atenţie şi minuţiozitate desfăşurarea festivalului , prin organizarea de concursuri în care copiii şi-au prezentat costumele malefice , toate specific Halloween-ului , dovleceii sculptaţi , desenele , picturile şi colajele realizate de ei. Pentru fiecare creaţie deosebită copiii au primit diplome şi cate un mic cadou.

Diploma de onoare a acestui Halloween i-a fost acordată elevului Băban Florin , elevul clasei a VII-a , pentru creaţiile sale artistice , printre care desenul ”The Headless Horseman” (Călăreţul fără cap). Acest elev are un talent înnăscut de artist plastic , şi sperăm că va avea un viitor strălucit în domeniul artei.

În cadrul evenimentului , doamna profesoară organizatoare a pezentat Istoria Halloween-ului , elevii clasei a VII-a continuand cu o scurtă scenetă compusă şi regizată de către ei , cu titlul ”The Black Magic” (Magia Neagră) , activitatea finalizandu-se cu ”Hallow-Dance”-ul mult aşteptat de întregul colectiv al copiilor.

Fiind o activitate extraşcolară , elevii au avut ocazia să se manifeste liber , fără a fi constranşi de note şi calificative , iar dascălii au arătat că pot fi „şi altfel” decat la ore , acest lucru fiind de o mare importanţă pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre elevi şi profesori.

Diplomele s-au acordat nu numai copiilor cat şi cadrelor didactice şi personalului auxiliar care au avut bunăvoinţa de a se implica şi a ajuta la organizarea acestui eveniment.

A fost o sărbătoare “pe cinste” , frumoasă şi apreciată de întreaga comunitate. Deşi criza financiară nu i-a ocolit nici pe membrii comunităţii din Corvineşti , totuşi , cu ajutorul sponsorilor :

- Asociaţia Crescătorilor de Animale , Corvineşti

- A.F. Giurca Dorina

- A.F. Vereşezan ,

diplomele primite de caştigătorii concursurilor au fost însoţite de cate un mic cadou , iar sătenii participanţi la eveniment au fost serviţi de elevi cu bomboane , aşa cum e tradiţia „Trick or treat”-ului de Halloween.

Unul dintre sponsorii principali , participant la crearea atmosferei specifice Halloween-ului , şi aici mă refer la muzică , lumini şi efecte speciale , a fost S.C. CĂTĂSOUND S.R.L. , firmă profesionistă de sonorizări.

Timp de patru ore în care veselia , fericirea şi buna dispoziţie au fost „la ele acasă” , copiii au uitat de teme , iar părinţii de grijile gospodăreşti.

După încheierea acestui eveniment tot elevii au fost cei care s-au mobilizat în acţiunile de curăţenie a căminului cultural , fapt pentru care organizatoarea , doamna profesoară Lolici Simona Cornelia , a fost plăcut surprinsă de iniţiativa lor.

Dar şi mai surprinsă a fost a doua zi , cand elevii şcolii generale ”Vasile Grigore Borgovan”-Corvineşti , prin reprezentantul lor , Preşedintele Consiliului Elevilor , Tetean Sergiu (clasa a VII-a) , i-a oferit Diploma de Merit pentru organizarea acestui eveniment. Şi ce poate fi mai mulţumitor decat satisfacţia pe care o are un dascăl atunci cand propriii elevi îi apreciază şi îi recunosc munca şi efortul depus?!

Astfel de activităţi , consider eu , care implică elevi-profesori-părinţi-comunitate locală , înbunătăţesc procesul educativ , stabilesc relaţii stranse de colaborare între factorii care participă la actul educativ şi ajută elevii să socializeze.

În speranţa că acest eveniment este doar începutul unui şir lung de spectacole organizate de Halloween cu elevii şcolii , aş dori să-l decar drept : Prima Ediţie a unui Festival Corvineştian.

Mulţumim tuturor celor care au ajutat la buna desfăşurare a acestui eveniment !

Comentarii

14/01/13 17:18
Dani

Lolici Simona este o profa foarte sexy si foarte frumoasa o iubesc mult.

15/01/13 22:41
menut

Draga Dani, celelalte comentarii au fost cenzurate. Te rugam să îi transmiți personal doamnei profesoare gândurile pe care le ai.

29/12/14 19:18
Sabri

Lolici Simona e cea mai bună profesoară din lume.O ador!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5