Hâzii au umblat pe ulițele Chintelnicului

sursa Bistrita Culturala

În satul Chintelnic, în ajunul Bobotezei se ține un obicei unic în România, vechi de când e satul. Localnicii se maschează în hâzi, adică în personaje urâte, și umblă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele, astfel ca Botezul de a doua zi să fie unul curat.
Odată cu lăsarea serii, tinerii din Chintelnic s-au costumat, ca în fiecare ajun de Bobotează, care mai de care mai hidos şi au intrat rând pe rând în casele localnicilor, pentru a alunga spiritele rele. Costumele pe care le folosesc "Hâzii" sunt fie straie populare pe care nu le mai folosesc, fie haine vechi, la care se adaugă neapărat o mască drept accesoriu. Personajele interpretate de tineri sunt destul de variate, de la miri, la ofiţeri de armată, animale, şi până la moşi şi babe.
Pe ulițele din Chintelnic au putut fi văzuţi deopotrivă copii sau oameni trecuţi de prima tinereţe. Dacă cei mici umblă la colindat pentru a face bani, adulţii au cu totul şi cu totul alte scopuri, de la distracţie şi până la a spiona cum arată casa vecinilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5