Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei! Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc în anul nou

Pe data de 30 noiembrie este cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Biserica îl pomește pe Sfântul Apostol Andrei care este unul dintre cei mai importanți Sfinți. În această zi, o mulțime de români, care îi poartă numele, își sărbătoresc ziua onomastică. Nu trebuie să uităm să le urăm „La mulți ani!”.

De-a lungul timpului, în credința populară s-au dezvoltat o mulțime de tradiții în legătură cu această zi sfântă. Cu această ocazie, se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Se spune că noaptea de Sfântul Andrei este ca un fel de Halloween al românilor, însoțită de o mulțime superstiții. Oamenii spun că această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, potrivit calendarulortodox.ro. De aceste rele oamenii se apără cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Tradiția spune că în această seară spiritele rele bântuie alături de cei vii. Mai mult decât atât, în anumite zone rurale ale țării se spune că cei care sunt atacați de lupi în noaptea de Sfântul Andrei se transformă în vârcolaci.

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei

Pentru a alunga spiritele rele din casă și din gospodărie, oamenii folosesc usturoi și cruciulițe făcut de mâinile copiilor. Tradiția spune că în noaptea de Sfântul Andrei este bine să ungi pragul casei cu usturoi, ușile, geamurile, dar și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. La sate, se punea usturoi chiar și în grajdurile animalelor, pentru a le feri de rele.

Mai mult, oamenii cred că în ajunul aceste sărbători apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violentă, care bântuie străzile. Tot usturoiul este cel care apără de aceste spirite.

Fetele își visează usitul în noaptea de Sfântul Andrei

O altă superstiție spune că fetele care își doresc să se mărite, ar trebui să pună în această noapte sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa alesul. O altă tradiție populară spune că la miezul nopții, fetele trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, apoi trebuie să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinși. Apoi, ele rostesc o incantație care le va ajuta să cucerească inima iubitului cu care se vor mărita.

O altă modalitate de a afla cine este alesul este următoarea: fața ține în mână două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.

Cei care își doresc să dezlege unele mistere sau enigme din trecutul lor trebuie să ia parte la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată aceștia vor vedea tot ce s-a petrecut.

Tradiția populară mai spune și că spiritele rele nu pot să intre în casă dacă gospodinele întorc seara toate cănile sau vasele cu gura în jos. De asemenea, se pune busuioc în mâncarea animalelor și câteva picături de aghească în apă, pentru a fi protejate de spiritele rele.

O altă tradiție cunoscută este punerea grâului la încolțit. Gospodarii de la țară obișnuiau să facă asta pentru a afla cum va fi recolta în anul care va urma, dar și cât de prosperă va fi casa și familia în anul noi.

De asemenea, vremea din noaptea de Sfântul Andrei prevestește cum va iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care va veni va fi una blândă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5