21 iunie, cea mai lungă zi din an

Dacă din punct de vedere termic şi calendaristic putem spune că e vară, din punct de vedere astronomic acest anotimp abia azi începe. Asta deoarece pe 21 iunie este solstiţiul de vară. Ziua cea mai lungă a anului şi noaptea cea mai scurtă din an.
Denumirea de ,,solstiţiu” provine din latină, ,,sol stitium” şi înseamnă ,,soarele stă”.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Urmare a acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

De azi, începe vara astronomică în emisfera nordică a Pământului, iar la amiază, soarele atinge altitudinea maximă pe bolta cerească. După solstiţiu, ziua începe să scadă, iar noaptea începe să crească.

Acest eveniment astronomic este prilej de sărbători, tradiţii şi obiceiuri în toată lumea. Solstiţiul de vară este considerat un punct de răscruce, un moment de schimbare a anului, o zi specială înscrisă sub semnul focului, simbolul soarelui.

Această zi a fost determinată empiric prin observarea atentă a reperelor cosmice (răsăritul şi asfinţitul aştrilor şi constelaţiilor) şi a celor terestre, în special a bioritmurilor stabile ale unor plante păsări şi insecte. În unele zone ale ţării în cinstea solstiţiului de vară oamenii aprind focuri uriaşe pe culmile dealurilor. Încinşi cu brâuri din pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, după care rostogolesc la vale roţi aprinse, simboluri ale soarelui care se îndreaptă odată cu vara către toamnă, şi care au rolul de a alunga spiritele rele.

Se spune că licuricii, numiţi şi făcliile pădurilor, apar în preajma solstiţiului de vară şi luminează noaptea, de la apusul soarelui până dimineaţa.
Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, a vitalităţii, a creativităţii şi a belşugului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5