Hramul Mânăstirii Cormaia

Mânăstirea Buna Vestire din Cormaia, pe liniştita şi cocheta Vale a Pleşii, bine asigurată de munţişori ţanţoşi cu mult verde, la 5 km. de staţiunea Sângeorz-Băi, ne întâmpină ca un vechi şi nepreţuit prieten. Aici liniştea este mai odihnitoare şi parcă tăria înălţimilor devine ancestrală.
Lume multă aici la mânăstire, cu ocazia noului hram, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, vechiul hram fiind Buna Vestire. Vreo 300 de maşini, cam 2000de credincioşi, vreme splendidă, senin, 25 grade celsius, vara stă să plece. Slujba a fost oficiată la altarul de vară de lângă vechea Biserică şi a fost condusă de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, aflat în fruntea unui sobor de preoţi, printre aceştia i-am văzut pe protoereul de Năsăud, blajinul cărturar Ioan Dâmbu, harnicul părinte Florin Moldovan, aflat în plin efort de înălţare a unei Biserici chiar aici la Cormaia, luptătorul duhovnic al mânăstirii, Nicodim Sângeorzan, mereu în luptă cu nevoile mânăstirii, arhimandritul Dumitru, exarh al mânăstirii, părintele pictor Teofan, cu icoanele sale pictate la Bucium. I-am mai remarcat pe deputatul Ioan Oltean şi fostul prefect Cristian Florian. O menţiune specială pentru maica stareţă stavroforă Ecaterina Ghiran, care poartă pe umerii săi destinele mânăstirii, de asemenea, corul de strană al măicuţelor, duios, cald, îngeresc.
IPS Andrei a spus în predica sa, printre altele-„Destrăbălarea este duşmanul de moarte al familiei. A făcut Dumnezeu pe om după chipul său şi l-a binecuvântat, creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul. S-a deteriorat această celulă fundamentală care este familia. Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă. Hristos a venit să reântemeieze familia. Taina unirii dintre bărbat şi femeie este mare. După 2000 de ani de creştinism familia suferă grozav, sunt din ce în ce mai multe divorţuri în lume, desfrânarea este o realitate tristă care duce la destrămarea multor familii. Să-i creştem pe copii în frica de Dumnezeu.”
Am părăsit Sfânta Mânăstire cu pace în suflet şi cu spusele IPS Andrei, „Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5