Igiena bucatariei

Bucătăria este laboratorul casei, unde “bucatarul sef” al casei plămădeşte şi chibzuieşte hrana zilnica necesară pt. menţinerea sănătăţii familiei. În acest colţ al gospodăriei se cere igiena cea mai desăvârşită.

Pentru a economisi banii şi timpul, pentru ca o igienă perfectă să domnească în bucătărie, trebuie să ne deprindem ca orice obiect folosit, să fie imediat spălat şi pus la locul lui.

Lingurile cu care se gustă mâncarea se ţin într-un vas la îndemână şi nu se lasă pe masă sau în cratiţele cu mâncare.

Proaspat cumparate, vasele de gătit se spală cu apă fierbinte şi detergenţi, se clătesc cu apă fierbinte şi apoi cu apă rece. După folosire, vasele se spală cu apă caldă şi detergent, se clătesc, se şterg cu prosoape din bumbac curate şi se aşază pe etajere sau în dulapuri cu sertare

În tot timpul lucrului, se recomandă ca în bucătărie să purtăm şorţ şi mănuşi de protecţie atunci cind este cazul (scoaterea alimentelor din cuptor).

Toate alimentele ca: pâinea, untul, brânza, carnea etc, precum şi toate cratiţele şi oalele cu mâncare se ţin totdeauna acoperite.

Zarzavaturile şi alimentele aduse în plus de la cămară sau din pivniţă se vor aşeza la loc imediat.

Pentru a păstra o curăţenie cât mai riguroasă, zarzavaturile se vor curăţa pe jurnale sau pungi vechi în care se vor strânge resturile.

Prosoapele de vase sau de bucătărie au un rol însemnat in menţinerea igienei. Acestea nu se ţin murdare şi umede deoarece produc miros greu şi atrag insecte. Într-o gospodărie bine întreţinută nu există niciodată prosoape negre.

Niciodată nu se lasă bucătăria necurăţită peste zi sau peste noapte. În timpul zilei bucătăria se aeriseşte des şi ori de câte ori se formează vapori din cauza oalelor care fierb pe aragaz.

Un săpun şi un prosop nu trebuie să lipsească din bucatarie pentru a ne spăla pe mâini ori de câte ori este nevoie.

Coşul de gunoi indispensabil în ori ce bucătărie trebuie golit în fiecare zi, iar din când în când trebuie spălat, chiar dezinfectat.

Gunoiul se stringe in pungi de plastic speciale care se ataseaza la galeata. Este mult mai usor de intretinut curatenia si mult mai igienic!

Este necesar ca în bucătărie aerul să fie curat, fără praf, fum sau mirosuri caracteristice, să se menţină o temperatură relativ uniformă, să nu fie nici prea umed, nici prea uscat (18-22oC)

Inteligenţa, priceperea, grija şi rostul cu care se lucrează in bucatarie pot aduce belşugul şi sănătatea familiei, iar lipsa lor şi a igienei pot adduce aduc ruina gospodăriei şi a sănătăţii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5