Cum să îngrijești un cățel din prima zi
Visul tău de a deveni stăpânul unui cățel simpatic a devenit în sfârșit realitate? De acum înainte, fiecare zi a relației voastre va aduce în casă la tine o mulțime de bucurii și amintiri memorabile! Însă odată cu noul tău prieten, vin și responsabilitățile.
Acestea țin de siguranța, îngrijirea și hrănirea corespunzătoare a celui mai nou membru al familiei, în functie de rasă, vârstă și, mai important decât orice, de indicațiile veterinarului.
Iată cele mai importante aspecte, privind îngrijirea corespunzătoare a unui cățeluș.
Ce hrană potrivită îi oferi unui cățel?
Alimentația se construiește cu multă grijă pentru sănătatea unui cățel de companie. Este greșit să crezi că orice aliment inclus în dieta unei persoane adulte ar avea și un aport nutrițional benefic pentru acesta, sau ar fi la fel de simplu de digerat.
În cazul în care hrana pentru căței nu este compatibilă cu un meniu alimentar recomandat cățelului tau, în functie de vârsta sau talia acestuia, o serie de probleme ce pot apărea ulterior îi pot pune sănătatea, sau chiar viața în pericol.
Hrana uscată vs hrana umedă pentru căței
Cățeii se pot bucura de o dietă compusă din două tipuri de hrană, uscată și umedă, ambele asigurând propriile seturi de beneficii pentru sănătatea noului tău prieten.
-
Hrana uscată - menține igiena dinților, este mai sățioasă, asigură mai multă energie, este mai sățioasă și mai bogată în proteine. Descoperă hrana uscată
style="text-decoration-line: none;" target="_blank">Purina Friskies pentru catei sanatosi
.
-
Hrana umedă - asigură un nivel optim de nutrienți, este hidratantă, se mestecă ușor de către cățelușii cu o dantură abia formată, are un miros apetisant și stimulează buna funcționare a aparatului digestiv. Comparativ cu hrana uscată, este mai costisitoare.
Pe lângă alimentele de bază, în meniul alimentar pe care i-l asiguri cățelului tău pot fi incluse și suplimentele alimentare sau snackurile. Întreaga alimentație a prietenului tău cel mai bun se construiește în functie de următoarele criterii: vârstă, talie, starea sa de sănătate.
Alimente nerecomandate
Iată o serie de produse ce pot fi periculoase pentru câini:
-
alimentele ce conțin cofeină (ciocolată, cafea, dulciuri)
-
produsele alcoolice
-
semințele de măr
-
sâmburii de prună și piersică
-
produsele lactate
-
mezelurile
-
varză
-
grăsimea
-
oasele de pui și porc
-
usturoiul și ceapa
-
roșiile.
Cere-i sfatul medicului veterinar, privind alimentația corectă a câinelui tău.
Cum formezi legătura cu acesta?
Pentru a te bucura de toate lucrurile frumoase pe care ți le poate aduce un astfel de patruped în viață, este esențial să te concentrezi pe modul în care legătura dintre voi doi se formează, chiar din primele luni de viață ale acestuia.
Conviețuirea cu alți membri ai familiei
Adu-l acasă atunci când în spațiul rezidențial sunt cât mai puține persoane. Acordă-i suficient de mult timp pentru a mirosi zonele din perimetrul respectiv. Treptat, în primele zile de la aducerea sa, cățelul trebuie să îi cunoască pe toți din casă, fiind esențial să îi perceapă încă de la o vârstă fragedă ca fiind cei care formează noua sa familie.
Comandă online un culcuș special conceput pentru confortul său acesta, pentru a percepe cât mai ușor senzația de relaxare, în acest nou spațiu pe care continuă să îl exploreze, cu ajutorul simțurilor.
Ieși cu acesta afară cât mai des, în parc, pe stradă, sau în spațiul de joacă al cățeilor de lângă casă. Este esențial să capete încredere în tine, de la un context la altul, pentru că atașarea sa față de noul proprietar să se producă rapid și organic.
Îngrijirea unui cățel: Toaletare și igienă
Iată o serie de sfaturi privind toaletarea și igiena prietenului tău patruped:
-
Dacă acesta are blană scurtă, ar trebui spălat de cel mult două ori pe an. Dacă are blană lungă, se spală cu produse de igienă specifice o dată la două-trei luni.
-
Alege produsele în functie de recomandările medicului. În cazul unei probleme dermatologice, anumite formule cu ingrediente active pot agrava afecțiunile la nivel cutanat, cu care cățelul se confruntă deja.
-
După baie, poți utiliza un uscător pentru păr, însă doar dacă observi ca acesta se simte confortabil cu zgomotul și căldura produse. În caz contrar, ține-l într-o cameră cu temperatura optimă, până când blana se usucă în mod natural.
-
Tăierea gheruțelor trebuie să se realizeze cu multă grijă. Chiar dacă acestea se tocesc în mod natural, poți interveni și tu în această problemă, atunci când auzi zgomote specifice în timpul plimbărilor, la contactul lăbuțelor cu asfaltul. Cere sfatul medicului, în acest sens.
-
Blana și pielea moartă se îndepărtează prin perierea în sens invers creșterii firelor de păr, cu ajutorul unei perii de cauciuc. În cazul câinilor cu blană aspră, procedura de periere se realizează de aproximativ cinci sau șase ori pe an, cu ajutorul unui pieptene-cuțit.
-
În privința igienei dentare, trebuie să știi că dinții trebuie periați de câteva ori pe săptămână, cu ajutorul unei perii speciale și a unei paste de dinți speciale pentru cățeluși. Batoanele de mestecat, oferite de câteva ori pe lună, încetinesc procesul de formare a tartrului.
Ai aflat cele mai importante informații, privind îngrijirea acestui nou membru al familiei tale. Ține cont de faptul că medicul veterinar este singura persoană avizată să consulte, să pună un diagnostic și să ofere, pe baza acestuia, sfaturi și recomandări de produs.
Apelează cu încredere la expertiza medicului veterinar și respectă cu sfințenie indicațiile sale, pentru a-i asigura cățelului tău o alimentație optimă, confort și deschidere în relația pe care o aveți, precum și o igienă perfectă!
Imaginea poate fi descărcată de aici
Citiţi şi:
- Ce lucruri sa respecti pentru a oferi cainelui tau o viata sanatoasa?
- Hrana pentru câini de la PetVet – o alegere bună de fiecare dată
- Tipuri de hrană specială recomandată pentru pisica ta
- Siguranța animalului de companie pe timp de iarnă
- Cum poti schimba obiceiurile alimentare ale unui caine mofturos?
Adaugă comentariu nou