Începe campania „Zâmbește cu încredere. Sănătate orală pentru toți!”

În luna martie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania  „Zâmbește cu încredere. Sănătate orală pentru toți !”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți) și are ca obiective generale creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, discomfort sau boli cranio-faciale complexe. 

Ultimul studiu efectuat în România la care au participat 4592 de respondenți efectuat de specialiștii  INSP prin inter referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți pe 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 %  folosesc doar periuța de dinți,  55,6 %   folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48, 7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 %  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: Doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice.  20,1 % dintre participanții la studiu fumează.

 

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud, incluzând activități de informare și educare pentru sănătatea orală în școlile din cartierele municipiului Bistrița și alte locații. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

 

     Director

         Dr. Anca Andrițoiu

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5