Înlocuirea liberalilor din CJ, suspendată … în instanţă

După ce de Bunavestire, după publicarea convocatorului de şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, liberalii sperau să „scape” de reprezentarea lui Anton Vlad şi Luca Peter în forul judeţean, acum s-a schimbat foaia. Cei doi ex-liberali, bine consiliaţi juridic, au găsit un tertip pentru a putea evita adoptarea unei hotărâri prin care să se constate încetarea de drept a mandatului.

Secretarul judeţului, Iosif Redl, a solicitat, în plenul şedinţei de ieri, retragerea celor două proiecte de hotărâre, pe motiv că pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud se află două acţiuni iniţiate de cei doi consilieri judeţeni prin care contestă excluderea din Organizaţia Judeţeană a Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud. Anton Vlad şi Luca Peter cer instanţei, prin dosarele 1551/112/2011 şi 1550/112/2011, „anularea actului administrativ” prin care au fost excluşi din PNL, în urma deciziei Curţii de Onoare şi Arbitraj. Oricum, cei doi aleşi au reuşit să obţină şi „termene bune” pentru prima înfăţişare, PNL BN fiind chemat la bară în 26, respectiv 31 mai.

Potrivit secretarului judeţului, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud ar fi fost înregistrate şi două cereri din partea lui Vlad şi Peter, prin care Consiliului Judeţean i se solicită să nu iniţieze proceduri administrative de înlocuire din funcţia de consilier judeţean.

Propunerea secretarului judeţului a reuşit să treacă la vot, în pofida argumentelor legale aduse de liberali. Ioan Deneş a invocat articole din Legea 393/2004 – statutul aleşilor locali şi din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu referire la încetarea de drept a mandatului. Mai mult, liberalul din Beclean a făcut apel la articolul 16, aliniat 3 din Legea 14/2003 a partidelor politice care precizează că „dobândirea sau pierderea calităţii de membru al unui partid politic este supusă numai jurisdicţiei interne a partidului respectiv, potrivit Statutului partidului”. Altfel spus, o instanţă nu poate decide cine este şi cine nu membru al unei formaţiuni politice.

Cauza liberală a fost susţinută şi de Dorin Popescu, care a făcut apel „la minimă decenţă” în gestionarea situaţiei din Consiliul Judeţean, dar şi de social-democratul Daniel Suciu. De cealaltă parte, preşedintele CJ, Liviu Rusu, calm ca o zi de post, şi-a menţinut punctul de vedere şi i-a transmis lui Dorin Popescu că nu va ajunge în funcţia de vicepreşedinte în acest mandat, ceea ce dă de gândit că atât înlocuirea lui Vlad şi Anton, cât şi pregătita debarcare a lui Mihai Bumbu nu vor avea şanse de reuşită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]