Întâlnire catehetică în Parohia Ortodoxă ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Dumbrăveni

În a doua duminică din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigore Palama, 24 martie 2019, la Biserica  ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Dumbrăveni, Protopopiatul Beclean, județul Bistrița- Năsăud, s-a desfășurat o întâlnire catehetică la care au participat numeroși credincioși din localitate.

Invitat a fost pr. Raul Pap, paroh al comunității dreptmăritoare din localitatea Ciceu Poieni, care a expus celor prezenți o cuprinzătoare cateheză, prezentând teme importante despre misiunea noastră creştină, credinţa noastră şi despre ortodoxia noastră cea străbună, mama noastrā cea de a doua pentru că mama cea de a doua este Biserica şi credinţa.

Cât de minunată este aceastā credinţă şi cât de minunat e ca noi de la mic la mare să cunoaştem această credinţă, și să o trăim, nu este suficient să zic "Da, Doamne, am credinţă". Părintele a încercat să arate ce înseamnă unitatea Bisericii, ce înseamnă credinţa noastră.

Vom porni de la următorul concept biblic pe care Îl spune Iisus :"Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa"(Ioan 14, 6).

Da!, pentru noi, Hristos reprezintă „Calea, Adevărul şi Viaţa”. El este Calea pe care pășind nu vom rătăci niciodată. El este Adevărul ce ne face liberi, limpezindu-ne orice colț al rațiunii care, de multe ori, caută infinitul în lucruri finite, cu pasiune infinită. Şi El este Viaţa care ne înnoieşte traiul de zi cu zi, dacă ne rugăm mereu şi ne împărtăşim cât mai des cu Sfintele Taine, adică cu Trupul şi Sângele Domnului, pentru ca să-L avem pe El Însuşi, Hristos-Viaţa în noi. În esenţă, din expresia „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” trebuie să înţelegem că prin credinţă şi încredere în cuvântul mântuitor al Fiului lui Dumnezeu, prin strădania fiecăruia dintre noi de a traduce în fapte învățăturile dumnezeiești, iubind și întrajutorând pe semenii aflați în grele încercări, vom reuşi să trecem peste toate provocările efemerei noastre existențe pământești.

Ceea ce denotă că Iisus Hristos ne lasă nouă pe pământ o singură cale să ajungem la El, ceea ce înseamnă că Hristos a propovăduit un singur Adevăr, nu pot doi oameni să zică două adevăruri pentru că unul dintre ei minte. Şi Iisus Hristos a lăsat numai o viaţa în Hristos”, a mărturisit părintele Raul.

 Totodată părintele a îndemnat enoriaşii la dialog şi întrebări: "Cum trebuie să citim Scriptura?", " Care sunt condiţiile şi ce trebuie să conştientizăm înainte de a deschide Sfânta Scriptură?", ”Cum aflăm de viața Bisericii primare până în prezent?” „A existat viață după încheierea Bibliei?”, „Ce se întâmpla în România în anul 1921?” etc.

Întâlnirea a fost precedată de săvârșirea Sf. Taine a Maslului și a avut ca scop aprofundarea și consolidarea unor cunoștințe esențiale pentru credința noastră.  La final, pr. paroh Leon Drăgan a mulțumit invitatului și celor prezenți, menționând cât  este de important a înțelege învățătura de credință a Bisericii pentru a nu fi prinși în vârtejul confuziei din jur, căci credința te pune în legătură cu Iisus Hristos, Dumnezeul Cel Viu, este foarte importantă creştinului pentru mântuire, deoarece aceasta stă la baza tuturor motivaţiilor ulterioare şi a faptelor sale.

”Păstraţi sfânta credinţă, ea este o comoară nepreţuită şi cu ea veţi intra în împărăţie: căci nu pentru puţin ne ostenim noi, ci pentru cucerirea Împărăţiei - Împărăţia cea Cerească! Căci voim să devenim cetățenii ei.

Vă rog să trăiţi cucernic, ca să păstraţi credinţa ortodoxă, ca nimeni şi nimic, nicio împrejurare, niciun necaz să nu vă despartă de ea, iar pentru aceasta trebuie să vă rugaţi neîncetat, să cereţi ajutorul lui Dumnezeu pentru a vă păstra credinţa neîntinată”, a îndemnat pr.Leon, în încheiere.

Parohia Dumbrăveni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5