ÎNTÂMPLĂRI DIN … TIMPURI TRECUTE

prof. Augustin Rus
  1. „Sărutul  lui  Iuda”

Cunoscutul om de cultură, savant, dar și om politic, Nicolae Iorga (1871-1940), a fost chemat de regele Ferdinand la Palat pentru a discuta despre modalitatea de a rezolva criza de guvern. La plecare, regele l-a îmbrățișat pe Nicolae Iorga, gest ce a părut unora că acesta va primi sarcina de a forma noul guvern. Spre mirarea multora, chiar a doua zi, alt om politic a fost desemnat de rege să formeze noul guvern. Întrebat de ziariști ce părere are despre această situație, Nicolae Iorga a răspuns, printre altele, că are în plan să scrie un articol pe care o să-l întituleze   …   „Sărutul  lui  Iuda”.

  1. Logică  de   …   cerșetoare

Un englez își pierduse nasul în urma unei operații necesare pentru a înlătura o tumoare apărută la acest organ. Trecând pe o stradă din Londra, întâlnește o cerșetoare care îi cere un bănuț, urându-i ca Dumnezeu să-l binecuvânteze și să-și păstreze vederea. Omul îi dădu cerșetoarei ceva mărunțiș, iar aceasta îi repetă urarea, parcă cu mai multă convingere.  Mirat, omul o întrebă ce are ea cu vederea lui, întrebare la care aceasta îi răspunse că „dacă, vreodată, n-o să mai vadă bine, pe ce o să-și pună ochelarii   …   dacă nu are nas !”.

  1. Adevărul

Cunoscutul om politic, gânditor și filozof indian , Mahatma Gandhi (1869-1948), a fost întrebat cu prilejul unui interviu, ce este mai de preț decât aurul. Fără să se gândească prea mult, acesta a răspuns scurt „adevărul”.

  1. Umbrela

Omul politic englez Arthur Neville Chamberlain (1869-1940), avea aproape întotdeauna la el o umbrelă. Într-o zi însă, o uită acasă. Când să coboare din trenul cu care călătorea, obișnuit să își ia și umbrela, o ia pe a unuia din compartiment. Acesta, necunoscându-l, îl apostrofă bine, făcându-l pe N. Chamberlain să-și ceară politicos scuze. Ca să evite repetarea situației, își cumpără în aceea zi trei umbrele. Pe când se întorcea acasă, nimeri din nou în același compartiment cu cel căruia îi luase umbrela. Acesta, recunoscându-l și văzându-l cu trei umbrele, îi spuse „Văd că azi, ți-a mers bine !”.

  1. Între   …   două

La un banchet la care participa omul politic francez Georges Clemenceau (1841-1929 acesta ocupa un loc între două femei, cea din stânga urâtă, cea din dreapta foarte frumoasă. Pentru a-i afla gândul, cea din stânga îl întrebă pe care dintre ele ar salva-o, dacă ambele ar fi în pericol de înec. Răspunsul pe care l-a primit a fost destul de prompt „cred că dumneavoastră înotați foarte bine !”.

6 .Aceiași

De la o fereastră a Palatului regal din București, regele Ferdinand și omul politic Constantin Argentoianu (1871-1955) urmăreau desfășurarea unei mari manifestații organizată de liberali, la care participau susținători plătiți veniți din provincie. Curios, regele l-a întrebat pe Argentoianu dacă și partidul lui (Partidul Conservator), ar putea aduna la o manifestație atâția susținători. Argentoianu a răspuns imediat „sigur că da, mai ales că ar fi   …   aceiași!”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5