Invitație pentru Moș Crăciun

”Dragă Moșule,

Te rog frumos să vii și anul acesta pe la mine. Am scris în listă multe fapte bune. Cele ”nu prea bune” sunt puține și se numesc ”năzbâtii”, așa mi-au spus părinții și doamnele de la școală. Te rog să-mi aduci, în primul rând, sănătate - toată lumea zice că e cel mai important cadou. Bine, dar și câteva dulciuri să-mi aduci, că-mi plac tare mult! Uite, promit că mă voi spăla pe dinți după fiecare bomboană! Îmi plac și jucăriile… Da, Moș Crăciun, tu știi că îmi doresc și lucruri pe care le-am văzut la ceilalți colegi, în vitrinele magazinelor sau la televizor. Dar cu atâția copii pe capul tău, nu cred că o să reușești să îndeplinești toate dorințele. Voi fi foarte bucuros dacă vei veni și la mine cu ceva, cu orice, dragă Moșule!

A, era să uit! Completez chiar acum lista mea cu ”fapte bune”: am colectat selectiv deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), împreună cu colegii mei din Patrula de Reciclare a școlii. Adică, am ajutat Pământul să mai scape de poluare. Cu asta chiar că pot să mă mândresc, nu-i așa? Și nici nu a fost așa de greu! Am adus la școală baterii descărcate, becuri arse, un fier de călcat care s-a stricat; toate au fost sortate și așezate în simpaticele cutii de pe coridorul școlii. De acolo, vor merge cu mașina la reciclare, la RoRec. Și ceilalți colegi au colectat deșeuri electrice; drept să-ți spun, mult mai multe decât mine. Ei, nu-i nimic! Acum, că mama s-a apucat de curățenie, precis că mai găsesc ceva de adus la școală. Voi vorbi și cu bunica să mă ajute să colectez …apoi voi merge la unchii mei, apoi…

Știi ceva, Moșule? N-ai vrea să mă ajuți puțin și tu? Să fii, așa, un ”Moș Crăciun al Reciclării”, un Suporter al Patrulei mele, că tot suntem la ”Ediția Suporterilor”! Eu trebuie să-i conving pe toți locuitorii Bistriței - pe oamenii de la case și blocuri, firme, companii, instituții, asociații - să colecteze deșeuri electrice alături de mine și de Patrula de Reciclare. Tu, Moșule, îi cunoști pe toți! Fă-i să se gândească acum, când își fac curățenia de sărbători, de ce nu e bine să păstreze DEEE acasă sau la locul de muncă! Trebuie să știe că se pot îmbolnăvi grav, că aceste deșeuri ocupă spaţiu inutil și că arată foarte urât. Te rog, Moșule, uită-te cu atenție când cobori cu sania pe pământ și, dacă vezi oameni că aruncă deșeurile electrice la gunoi, pe câmp sau pe stradă, amintește-le că poluează apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, solul din care cresc plantele; spune-le că cele mai multe dintre aceste deșeuri nu se pot sorta și recupera din gropile uriașe de gunoi! Așa am învățat la școală! Sfătuiește-i să aducă DEEE de mici dimensiuni la punctul de colectare amenajat la noi, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița, Str. Alba Iulia, Nr. 20 bis sau să predea la reciclare, în contul Patrulei, aparatele mari care nu mai funcționează (televizoare, frigidere, maşini de spălat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, etc.) sunând gratuit la Telefonul Verde 0800 444 800. Pot intra și pe site-ul www.patruladereciclare.ro sau pot folosi aplicaţia DEEECollect ca să scape de deșeurile electrice. Ce cadou frumos ar fi și pentru Natură!

Eu nu te-am văzut niciodată, dragă Moșule! Ai venit pe când dormeam sau ai trimis în ajutor pe altcineva, îmbrăcat exact ca tine, să îmi aducă daruri. Ești bun, ești înțelept, ești darnic. Vreau să fiu și eu la fel! Te invit la școală să-ți alegi un cadou lucrat cu mâna mea la Atelierul Eco-Art, un ornament de Crăciun. Poate îți place îngerașul din scoici, poate omul de zăpadă cu pălărie din ghindă sau brăduțul din semințe de bostan. Vino, Moș Crăciun! E darul meu pentru tine și pentru Suporterii pe care-i vei trimite la mine.”

Dragi Suporteri, vă așteptăm la școală să vă alegeți cadoul de Crăciun și să vă urăm ”Sărbători fericite!”.

Patrula de Reciclare de la CSEI Nr.1 Bistrița

prof. coordonator Teodora Popescu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5