Izmit – Turcia. Eveniment cultural internațional de excepție

Orașul Izmit din Turcia, aflat în Golful de la Vestul Mării Marmara, este situat la 100 km de Istanbul, cu o populație de aproximativ 400.000 de locuitori. Este un oraș puternic industrializat, considerat a deține cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor din Turcia. Istoric vorbind, este vechiul oraș Nicomedia care, pentru câtva timp, a fost chiar și capitala Imperiului Roman de Răsărit.
În acest cadru aparte, s-a desfășurat o întâlnire cultural-artistică de mare interes, între Uniunea Mondială de Folclor I.G.F și gazdele activității-Primăria Izmit și Federația de Folclor din Turcia. Din partea I.G.F, delegația a fost condusă de președintele Uniunii-prof. dr. Dorel Cosma, însoțit de trezorierul adj. Pahone Pop, membru în Biroul Executiv-Robert Laszlo, consilierul președintelui, cameramanul Florin Coșoiu și Senatorul I.G.F Benito Ripoli.
Din partea gazdelor ne-am bucurat de prezența permanentă a președintelui Federației din Turcia - Murrat Hurryiet, maestrul coregraf Enis Usuntaș, traducătoarea Selen Cicek Ucar și reprezentanți ai Primăriei Izmit sub conducerea doamnei primar Fatma Hurryiet. Cu toată încărcătura problemelor acestui oraș de mărimea Clujului, doamna primar și-a găsit timpul necesar spre a fi alături de delegația noastră și chiar să ne însoțească în vizita unor puncte importante. Am reușit astfel să facem o vizită protocolară la Academia de Arte din Izmit, unde ne-am întâlnit cu cadre didactice, studenți, activiști culturali. Preocuparea pentru muzică, coregrafie, arte plastice, teatru domină acest edificiu patronat cu multă căldură de doamna primar Fatma Hurryiet. De altfel, în acest loc de excepție s-a decis funcționarea unui sediu I.G.F pentru întreaga Turcie și pentru lumea artistică din Asia și Orient. Filiala aceasta va fi condusă de domnul Murrat Hurryiet, membru al Biroului I.G.F, sub îndrumarea președintelui și a Biroului Executiv I.G.F și se va ocupa de extinderea și promovarea culturii populare din această parte a lumii.
La Centrul Cultural din Izmit, într-o sală de peste cinci sute de locuri, arhiplină, am avut bucuria și onoarea de a legaliza cooperarea culturală I.G.F-Izmit. Pe scena deosebit aranjată, au fost rostite discursuri de apreciere a culturii populare la nivel local și internațional. Au avut intervenții în acest sens președintele I.G.F-prof.dr. Dorel Cosma și primarul orașului Izmit- av. Fatma Hurryiet. Un moment solemn l-a constituit semnarea în acest cadru a Protocolului de colaborare, care va duce în viitor la extinderea și promovarea tuturor valorilor culturale din această zonă. A urmat un excelent spectacol muzical-coregrafic care a adus la scenă, prin dans, muzică și costume istoria orașului Izmit. Întreaga audiență a cântat și s-a bucurat de acest eveniment cultural deosebit, marcându-se o mare reușită a culturii populare internaționale.
Se cuvin mulțumiri deosebite organizatorilor în frunte cu autoritățile locale din Izmit, sub bagheta magică a doamnei Fatma Hurryiet-primarul orașului. Aceleași gânduri de bine cu mulțumiri și felicitări, colegilor noștri dinn I.G.F: Murrat Hurryiet-președintele Federației de folclor din Turcia, membru în Biroul Executiv I.G.F și maestrului coregraf Enis Ustuntaș- semnatarul excelentei coregrafii din spectacolul de Gală.

Dorel Cosma

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5