Promovarea tradiţiilor din Turcia în Israel, prin IGF

La Izmit, Turcia, s-a derulat a XII-a ediţie a Festivalului de muzică şi dans Pismaniye, la iniţiativa avocatei Fatma Kaplan Hürriyet, primarul oraşului gazdă.
Numele festivalului vine de la un vechi preparat ce se găseşte doar în gstronoia de aici, făcut din paste şi zahăr ars şi preparat în faţa publicului. Invitat special a fost preşedintele IGF, dr. Dorel Cosma, care s-a bucurat alături de mii de spectatori de tradiţiile din Muntenegru, Bosnia Herţegovina, Grecia, România şi Turcia. România a fost reprezentată de Ansamblul Toaca de pe Valea Gurghiului, coordonat de Lucia Harşan, însoţit de solistul Nelu Şopterean, impresionând prin frumuseţea costumelor şi a repertoriului. Dr. Dorel Cosma a susţinut o conferinţă la Academia de Arte din Izmit, unde a participat şi conducerea Federaţiei de Folclor din Turcia, Murat Hürriyet, maestru coregraf, Enis Ustinasu şi translator Selene Cicek.
Discuţii importante au fost şi la primărie, împreună cu conducerile administrative din provincie, pentru noi proiecte culturale, inclusiv lansări de carte. România a fost promovată prin acest festival într-un film ce a rulat în această perioadă pe postul naţional de televiziune. Pentru că nu a putut fi prezentă la Gala IGF de la Satu Mare, primarul Fatma Kaplan Hürriyet a primit acum IGF Gold Stars ex Oscar, nu doar în calitate de primar ce are grijă de cultură, ci pentru că doamna avocat este şi maestru coregraf, coordonând de-a lungul vremii multe ansambluri. Din delegaţia României a fost şi prof. Pahane Pop.
În aceste zile prof. dr. Dorel Coma prezidează Consiliul IGF în Israel (Haifa). Din România mai sunt prezenţi prof. Pahone Pop, trezorierul IGF, Robert Lazlo şi Lucia Stroe vicepreşedinţi ai Federaţiei Naţionale.
Felicitră pentru promovarea prin Uniunea Mondială a Folclorului a ceea ce are ami frumos lumea: tradiţiile!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5