La Bistriţa, 23 de echipe de liceeni concurează în primul concurs de robotică

Începând cu data de 6 decembrie, Bistrița va avea parte de primul său concurs de robotică. Preț de două zile, 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara se vor întâlni în sala de sport a Colegiului Național Liviu Rebreanu pentru a da startul noului sezon de robotică.

Concursul de robotică este organizat de echipa Colegiului Național Liviu Rebreanu – Bolts and Gears, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița Năsăud și Primăria Municipiului Bistrița.

La eveniment vor fi și diferite workshop-uri pentru participanți. Vineri este invitată Mihaela Ivan să prezinte tinerilor domeniul comunicării și importanța acestuia, sâmbătă va fi prezent Tibi Ușeriu pentru a povesti despre provocările vieții, iar duminică, atmosfera va fi întreținută de Sidor Costinași, liderul cercetașilor din Bistrița si expert in Public Speaking. 

Acest tip de eveniment este un concurs demonstrativ, bazat pe reguli stabilite de asociația americană FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), în cadrul căreia echipele se pot antrena pentru etapele regionale și națională. În fiecare an, tema și regulile concursului sunt schimbate. De exemplu, sezonul trecut echipele participante au trebuit să construiască un prototip al unui "Rover" de pe Marte. Acesta recunoștea diferite tipuri de minerale, le colecta și le încărca intr-o "rachetă" pentru a fi aduse pe Pământ. Anul acesta robotul trebuie să imite un motostivuitor având sarcina de a muta "cărămizi" dintr-o parte în alta a terenului, iar apoi de a le așeza una peste cealaltă, astfel formând un turn.

Pe plan internațional, competiția FIRST Tech Challenge este gestionată de asociația FIRST încă din anul 1989. Pe plan național, organizația Nație Prin Educație se ocupă de toată organizarea mișcării de robotică și a concursului. În România sunt înregistrate peste 190 de echipe de robotică, implicând peste 3.000 de elevi.

Echipele participante la concursul demo de la Bistrița vor fi:

         Robopapiu - Târgu Mureș

         Phoenix - Cluj Napoca

         Cyberpunk - Turda

         PrimeTech - Cluj Napoca

         Esentza Revolution - Beclean

         Rutherbots - Cluj Napoca

         Filatronics - Suceava

         Esentza Robotics - Beclean

         Robocorns - Baia Mare

         Startech - Satu Mare

         RobotY HD - Hunedoara

         Clever Core - Baia Mare

         InfotronX - Bistrița

         SgBots - Sangheorz Băi

         SnakeTech - Piatra Neamț

         Harambe Cartel - Arad

         North-East Dynamics - Dorohoi

         Wafy - Petrila

         Xeo - Alba Iulia

         CyberSouls - Năsăud

         Bolts and Gears - Bistrița.

 

Festivitatea de deschidere de la BISTRITA ROBOTICS DEMO este programată vineri, de la ora 16.00, în Sala festivă a CN Liviu Rebreanu, în prezenţa  directorului Susana Gălățan (mentor Bolts and Gears), a prof. Dorel Nicoară (mentor Bolts and Gears, Palatul Copiilor), Corina Pușcaș (lider al echipei Bolts and Gears).

Sâmbătă sunt programate meciurile, dar şi un  workshop cu Tibi Ușeriu. Sâmbără seara, la festivitatea de premiere va fi prezent Radu Moldovan, prreședinte Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, și Cristian Niculae,viceprimar al municipiului Bistrița. Duminică,înainte de plecare, liceeni mai au programată o întâlnire cu Sidor Costinași. 

t

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5