La Dej, activități astriste la înălțime!

         Despărțământul Astra Dej, președinte ec. Radu Gavrilă, în ziua de 31 august 2022, a organizat un Simpozion de ZIUA LIMBII ROMÂNE, eveniment la care au participat în jur de 40 de persoane dintre care, majoritatea astriști dejeni, cu invitați din Șomcuta Mare: prof. Alina Talpoș - președ. Despărțământului și prof. Anca Pascui; din Gherla: pr. Ioan Morariu și din Năsăud: col.(r) Ioan Boțan - președinte Despăr. Astra, ec. Floarea Pleș  - vicepreședinte Desp. și președ. Cerc Astra oraș, prof.  Ioan Seni - președ. de onoare a Desp., prof. Mircea Daroși - președ. Secțiunii Literare din cadrul Desp. și Redactor șef al revistei ,,Astra năsăudeană” și ing. Ovidiu Maghiar - secretarul Desp. Astra.

         Conform programului,  la început, s-a vernisat o Expoziție de carte veche din perioada interbelică,  de la sfârșitul sec. al XIX-lea, (ediția princeps), autori George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Anton Pann, Mihail Sadoveanu etc.

         A prezentat ec. Radu Gavrilă, președintele Despărţământ Astra Dej. 

         Apoi, au conferențiat prof. de Limba și Literatura Română Anca Pascui, având ca temă ,,Limba română între dor și îmbrățișare” și prof. de istorie - Cristian Păltineanu ,,Limba română izvor al Unității Național”.

         Prezentările au fost înfrumusețate prin muzică și versuri, de către doi interpreți cunoscuți - Marin și Petra Grad (tată și fiică), antrenând la recitalul muzical întreaga asistență.

         La invitația președ. Radu Gavrilă (o idee salutară), cei prezenți - poeți, scriitori, oameni de cultură, au recitat câte-o poezie pe care au considerat-o cea mai frumoasă, izvorâtă din seva Limbii Române, dar nu înainte, de a face aprecieri, cu felicitări și mulțumiri celor doi profesori care au conferențiat, precum și organizatorului.

         În pledoariile susținute de recitatori (mulți la număr) s-au adus elogii Limbii și Culturii Românești, apreciind modul cum cei doi profesori au conferențiat și temele alese, transformând la un moment dat evenimentul, într-o șezătoare Literară de mare preț. 

         În continuare evenimentul a fost plin de surprize. 

         Ziua de 31 august a fost și ziua de naștere a președintelui Despărțământului Astra Dej - dl. Radu Gavrilă și a astristei Pușa Dăscălescu.

         Au fost înconjurați de dragoste și simpatia celor prezenți, prin înmânarea de flori, mici atenții și urarea prin cântec ,,La mulți ani”!

         La rându-i dl. Radu Gavrilă, foarte atent (politicos), a înmânat buchete de flori astristelor invitate de la Năsăud, d-nei Floarea Pleș și de la Șomcuta Mare d-nei Alina Talpoș, precum și astristei dejene sărbătorită - Pușa Dăscălescu.

         Evenimentul s-a încheiat în stil românesc, cu o frumoasă și de neuitat - socializare. Felicitări!

  Floarea Pleș 

  președinte Cerc Astra oraș Năsăud

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5