Despărțământul Astra Dej, la 152 ani de la înființare (1870 - 2022), aduce un omagiu astriștilor dejeni plecați în lumea umbrelor

La Biserica Ortodoxă ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" din Dej, preot paroh Iuliu Leach,  în organizarea președintelui Despărțământului Astra Dej, ec. Radu Gavrilă, într-o ordine perfectă și o atmosferă sobră, încărcată de spiritualitate românească sfințitoare, pe lângă multe alte teme prevăzute în programul zilei, Despărțământul și-a comemorat astriștii dejeni decedați de-a lungul vremii.

         La intrarea în Sfânta Biserică în liniște - năsăudeni fiind printre primii -  aveam să-l observăm pe președintele Desp. Astra Dej, căruia i s-a alăturat și părintele Iuliu Leach, așezând pe niște stative câteva cărți cu copertele învechite de timp, eram siguri de importanța lor istorică și că vor fi prezentate!

         Apoi, rând pe rând, au sosit invitații, astfel că la eveniment au participat peste 40 persoane, oameni de cultură din Cluj, Dej și Năsăud. 

 De la Năsăud au fost prezenți col.(r.) Ioan Boțan - președ. Despărțământului Astra Năsăud, prof. Ioan Seni - președ. de onoare a Desp., ec.Floarea Pleș vicepreședintă Desp. și președ. a Cercului Astra oraș Năsăud și ing. Ovidiu Maghiar - secretarul Desp. Astra Năsăud.

         Întâlnirea năsăudenilor cu astriștii dejeni după o perioadă mai lungă de timp (restricții pandemice), a fost o întâlnire de suflet, sinceră, cu îmbrățișări prietenești, prietenie ce ne leagă de zeci de ani datorită Astrei, care prin activitățile ei culturale, cu tematică diversă, extinsă în țară și în afara graniței, ne-a dat posibilitatea să cunoaștem oameni din diferite zone ale țării și din străinătate și să ne împrietenim.

         Asociațiunea Astra unește oamenii, îi face să înțeleagă că, prin ceea ce fac, prin talentul și capacitatea lor, prin prezența și implicarea directă la activitățile astriste, dovedesc și vor dovedi în continuare dragostea curată și atașamentul pentru cunoașterea și promovarea Culturii Poporului Român și a ținutului (zonei) în care trăiesc și își desfășoară activitatea.

         Dovadă este și întâlnirea de la Dej cu o activitate culturală vastă, în care nu este uitat trecutul, izvor al existenței noastre culturale și spirituale.

         În desfășurarea evenimentului,  la început s-a oficiat slujba religioasă TE-DEUM, în memoria astriștilor dejeni decedați de-a lungul timpului, de către preoții Gavril Chirilă, Ioan Morar și Iuliu Leach.

         Apoi, cuvântul președintelui, ec. Radu Gavrilă, cuvânt de bun venit, cu mulțumiri pentru participare, făcând prezentările de rigoare.

         Pe scurt a vorbit despre activitățile și proiectele de viitor ale Astrei dejene, despre colaborarea și relațiile de prietenie cu Despărțămintele Astriste din țară și nu numai, și mai ales cu astriști năsăudeni, pe care îi cunoaște de zeci de ani, de la începutul activității domniei sale în funcția de președinte a Despărțământului Dej. 

         -A urmat apoi,  prezentarea de către prof.univ.dr. Ion Cârja a unei Conferințe, cu o temă istorică ,,Triumfători prin Transilvania. Prima vizită a suveranilor României Mari în teritoriile de peste Carpați în 1919", prezentare susținută și de un Album fotografic,  în care sunt imortalizate secvențe din viața și activitatea familiei regale - Regele Ferdinand și Maria.

          În cadrul acestui eveniment, Desp. Astra Dej prin președ. ec. Radu Gavrilă a acordat Titlul - MEMBRU DE ONOARE al Despărțământului ,,Dr. Teodor Mihali" Dej, ca semn de respect și prețuire, în spiritul valorilor astriste, următorilor astriști: prof.univ.dr. Ion Cârja - Cluj Napoca, pr. Ioan Morar - Gherla, prof. Ioan Seni și ec. Floarea Pleș - Năsăud.

         A fost onorat cu mici atenții (cărți) col.(r) Ioan Boțan cartea - Liviu Rebreanu – „Răscoala”,  primul volum.

  S-au prezentat apoi, cărțile expuse pe stativele din Biserică, puține la număr, dar foarte valoroase, aduse de președ. Desp. Astra Dej Radu Gavrilă din biblioteca personală scrise de Mitropolitul Transilvaniei Andrei Șaguna, devenit Sfânt - Ier. Andrei Șaguna, primul președinte al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura poporului Român - ASTRA Sibiu (1861): Biblia de la Sibiu din 1856 scrisă cu litere chirilice și cartea - Dreptul Canonic din 1868 scrisă cu litere latine. Apoi, operele Sf. Augustin din 1570. Cea mai mare ctitorie a Asociațiunii Astra,  cele 3 (trei) volume ale Enciclopediei Române (1898 -1903), coordonator Cornel Diaconovici.

        Momentul artistic - Pricesne, a fost susținut pe parcursul desfășurării lucrărilor de către Marin și Petra Grad - tată și fiică, voci înălțătoare la cer.

         În încheiere o modestă socializare a fost binevenită. 

 

Floarea Pleș - Năsăud

 

 

 

 

Comentarii

18/07/22 21:55
Rus Augustin

ONORAȚI ASTRIȘTI
Am citit despre manifestarea de la Dej, parcă m-am simțit și eu participant deoarece cunosc zona și pe unii participanți. Gândurile m-au purtat spre perioada când eram elev la Dej, perioadă din care am amintiri dragi și de vorbele prof. Mircea Daroși ... „Aș întoarce roata vieții / Dar destinul nu mă lasă / Și-mi port crucea bătrâneții / Cu tot greul ce m-apasă” ...
Cu respect, Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5