Năsăudul și Blajul, unite prin Eminescu

Floarea Pleș

Când spui Blaj, spui – vatră de cultură și civilizație românească, așa cum și Năsăudul este.
Sunt două orașe ardelene în care Școala Românească a dat cei mai de seamă oameni situați în centrul vieții culturale și spirituale a țării.
Sunt două orașe în care a reînviat Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, începând cu anul 1990, după o întrerupere abuzivă în 1948.
Astăzi, Despărțământul Astra Blaj și Năsăud sunt printre cele mai apreciate despărțăminte din țară, unde CULTURA este la ea acasă.
Printre numeroasele obiective ce le caracterizează activitatea, au în preocupare și stimularea și ajutarea tinerei generații, (elevi, studenți, etc.), să se afirme, să-și pună în valoare talentul în ale creației, scrisului și poeziei, îmbogățind și înfrumusețând cultura – viața tuturor!
Despărțământul Astra „Timotei Cipariu” Blaj – președ.prof. Silvia Pop – un excelent om de cultură, un astrist model în tot ceea ce face, cu inițiative deosebite în promovarea culturii românești, în data de 30 ianuarie 2016, a organizat împreună cu Primăria Municipiului Blaj, Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Biblioteca „L.Blaga” Alba, ediția XVI-a Concursului Național de Poezie „OCROTIȚI DE EMINESCU”, concurs la care au participat elevi și studenți din 21 de județe din țară și din Republica Moldova.
Concursul a fost organizat pe două secțiuni: Creație și Recitare.
La început a fost susținut Colocviul Literar, la care au participat 9 membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, Filialele: Alba – Hunedoara, Mureș, Cluj, Sibiu, unii dintre ei au făcut parte din juriu.
Moderatori: prof. Silvia Pop, președ. Despărțământului Astra Blaj și scriitorul Nicolae Băciuț.
La acest concurs pentru prima dată a participat și Despărțământul Năsăud – președ. Ioan Seni, prin Cercul Astra oraș - președ. Floarea Pleș, care în baza Protocolului de colaborare cu – Clubul Copiilor din Năsăud, dir.prof. Dorina Buia au hotărât selecționarea elevilor și prezentarea la concurs, fără pretenții de câștig, doar bucuria de a participa la un asemenea concurs din care să tragă învățăminte, să câștige experiență.
Oboseala, teama, emoțiile copiilor au dispărut treptat, reușind în final să fie încununați de succes, astfel șase copii au reprezentat Năsăudul:
 La Secțiunea Creație, Gonda Bogdan, elev în clasa VI-a, a obținut premiul III.
 La Secțiunea Recitare, elevii de clasa IX-a, de la Colegiul Național „George Coșbuc”, Bianca Pop, Orlando Buhai, Alex Afrențoaie, David Gonda, Florin Fetinca, la care s-a alăturat și Bogdan de la creație, au primit Premiul Special al juriului, care s-a acordat grupului de elevi, recitatori de la Clubul Copiilor din Năsăud.
Momentul liric pregătit de elevii năsăudeni a fost o surpriză, a evidențiat faptul că Eminescu mai trăiește încă, că poate fi un analist critic al zilelor noastre, un comentator contemporan al nostru dat fiind faptul că „Vreme trece, vreme vine / toate-s vechi și nouă toate / ce e rău și ce e bine / tu te-ntreabă și socoate”.
Versurile poeziei „Glossă” au fost intercalate cu articole sugestive din presa recentă precum „Dilema Veche”, „Evenimetul zilei”, „Cațavencii”, „România Literară”, „Capital” și „Adevărul de Weekend”.
Așadar, Eminescu a fost adus în realitatea zilelor noastre prin evenimentele politice și culturale a vremii noastre, ca de exemplu în „Dilema Veche” care remarcă în articolul „Noul deținut politic” faptul că s-a născut idea fină de haiduc contemporan care la închisoare fiind „lipește bacnote pe frunțile unor domni onorabili din spațiul academic” iar conform versurilor lui Eminescu, previziunea este: Nu spera când vezi mișeii / La izbândă făcând punte !/ Te-or întrece nătărăii / De ai fi cu stea în frunte/ ș.a.m.d.
În concluzie, participarea la acest important festival se datorează ajutorului primit de Clubul Copiilor din partea Astrei Năsăudene și a Primăriei orașului Năsăud – Mircea Romocea, care au susținut această activitate.
De asemenea, grație doamnei Floarea Pleș – care a insistat pentru participarea elevilor la concurs, a însoțit grupul de elevi la Blaj, acolo unde domnia sa este cunoscută prin activitatea astristră ce o desfășoară la Năsăud.
D-na Floarea Pleș a introdus grupul năsăudean într-un mediu cultural-literar la un nivel înalt, neavând până acum acest privilegiu.
La întoarcerea spre casă, a înlesnit oprirea grupului la Dej, unde Despărțământul Astra, președ. ec. dr. Radu Gavrilă, a organizat o întâlnire de suflet, o întâlnire elegantă cu muzică și dans, unde printre astriștii dejeni erau invitați și astriști din Năsăud și Beclean, o întâlnire a prieteniei și respect reciproc, care numai prin Astra se poate realiza.
Copiii au fost încântați de frumusețea și eleganța văzută, de modul cum au fost primiți, cu aplauze de oameni mari, de astriști, realizând că sunt băgați în seamă și că trebuie să se pregătească și mai bine pe tărâm cultural-literar. Au prezentat programul de poezie și la Dej.
Domnul Radu Gavrilă și soția Mariana au oferit copiilor veniți de la Blaj, servirea mesei, care a fost foarte bine venită, un gest de omenie, un gest părintesc, pentru care au primit mulțumirile de rigoare.
Copiii și-au revenit din emoții, au fost parcă într-o excursie din care au tras multe învățăminte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5