Elevi din judeţ, premiaţi la Blaj
Despărțământul Astra „Timotei Cipariu” Blaj, președinte prof. Silvia Pop – simbol al Astrei blăjene, o prezență activă în viața culturală și spirituală din întreagă zona prin toate activitățile întreprinse, reușește să deschidă la început de an 2018, calea evenimentelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri, astfel: În colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj și Filiala Alba – Hunedoara; Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba-Iulia și Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Mureș, ajutată de Primăria Municipiului Blaj, de Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba, de alte instituții și unități de bine (sponsori), a organizat Ediția XVIII-a a Concursului Național de Poezie „OCROTIȚI DE EMINESCU”, desfășurată în Sala de festivități a Primăriei Blaj, la care au participat un număr mare de elevi și studenți din întreagă țara, din care și din județul Bistrița-Năsăud: Palatul Culturii Bistrița, prof. coordonator Ionela Nușfălean și Despărțământul Astra Năsăud reprezentat de ec. Floarea Pleș – vicepreședinte a Despărțământului și președinte a Cercului Astra oraș Năsăud și prof. Gabriela Herța – președ. Cercului Astra Romuli.
Concursul a fost organizat pe două Secțiuni: CREAȚIE și RECITARE.
Moderatori: prof. Silvia Pop și renumitul scriitor Nicolae Băciuț, care pe parcurs ne-a încântat cu un recital de versuri eminesciene și nu numai.
În prima parte a lucrărilor a fost susținut Colocviul Literar de către scriitori consacrați: Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Ioan Popa etc., alăturându-se cu alocuțiuni: Daniela Pănăzan – scriitor, Stăncel Silvan – dir. Bibliotecii Județene Alba, Daniela Floroian – dir. adj. la Biblioteca Județeană și reprezentanți ai Despărțămintelor Astriste din țară: Floarea Pleș – Năsăud, Ana Motora – Abrud – Câmpeni, Valeria Bilț – Tg. Lăpuș, Ioan Brad – Blaj, toți și-au exprimat cele mai frumoase gânduri legate de eveniment, apreciind efortul d-nei Silvia Pop, pe parcursul anilor și efortul celor care au sprijinit-o în reușita acestui valoros Concurs: Daniela Pănăzan, Claudia Oancea și Ioan Pop (soț), oameni de cultură competenți, responsabili și de bună credință, care au făcut, ca totul să fie minunat – organizarea impecabilă, de neuitat!
În cadrul Colocviului, distinșii scriitori prin expunerile făcute au evidențiat viața și opera lui Eminescu într-un mod aparte, un mod atrăgător, elegant, adaptabil fiecărei generații prezente: adolescenți, liceeni, profesori și în general – iubitorilor de poezie.
Parcă l-am văzut pe Eminescu copil, călărind pe câinele ciobănesc Șoltuz, sau pe cel culegând melci pentru a-i înhăma la cojile de nuci. Adolescentele, probabil și-au imaginat că sunt așteptate de prieten (iubit), să facă pași împreună „când stelele scapără-n cale”, precum Casandra fata cu ochii mari.
Profesorii ar vrea parcă să-l primească în gazdă pe tânărul Mihai, ca mai demult Aron Pumnul din Cernăuț, mergând apoi la Blaj, în Mica – Romă, unde a scris poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, versuri scrise precum o rugăciune, o dorință ca neamul nostru să dăinuie în veci.
Cu aceste versuri rostite de prof. Silvia Pop, președinta Astra Blaj – emoționând auditoriul, s-a dat Startul deschiderii Festivalului ediția a XVIII-a.
Liceenele, parcă ar vrea să-l surprindă pe Eminescu făcându-i o declarație de dragoste Veronicăi Micle.
Iubitori de poezie eminesciană am preferat să cunoaștem taina și tehnica lecturii unei opere atât de vaste printre care și poemele (4) dedicat – Religiei: „Învierea”, „Rugăciune” s.a.m.d., aduse cu acest prilej în sufletele noastre de către scriitorul Nicolae Băciuț, prin recitare, iar scriitorul Răzvan Ducan, aduce în atenție – patriotismul în opera lui Mihai Eminescu.
Partea a doua din program a fost dedicată Concursului organizat la cele două Secțiuni: Creație și Recitare, concurs stăpânit de emoții, finalizat cu lacrimi și bucurii, cu premii și medalii, cu încurajări și felicitări, având garanția că generația tânără va fi în măsură să înțeleagă rolul poeziei.
La acest concurs, Despărțământul Astra Năsăud – președ. prof. Ioan Seni, prin Cercul Astra oraș președ. Floarea Pleș și Cercul Astra Romuli președ. Gabriela Herța, în baza Protocolului de colaborare cu Clubului Copiilor din oraș, director Dorina Buia și prof. coordonator Maria Gonda, au reușit să participe în concurs cu trei elevi care s-au bucurat de succes.
La Creație au participat doi elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu„ Năsăud, dir. Mărioara Secheli, amândoi au fost premiați:
- Gonda George Luis Bogdan, clasa VIII-a, a obținut premiul II.
- Timar Nicola clasa VI-a a obținut premiul III.
La Recitare a participat elevul Bulz Nicolae cl. IV-a de la Școala Romuli a obținut premiul III, prof. coordonator Ioana Ivan.
Felicitări elevilor năsăudeni pentru bucuria adusă părinților, școlii, Clubului Copiilor și Despărțământului Astra Năsăud, care s-a implicat în asigurarea transportului și participare la Festival prin d-na Floarea Pleș și Gabriel Herța.
Aceeași bucurie am împărtășit-o pentru frumoasele premii obținute la Creație, de elevii de la Palatul Copiilor din Bistrița – coordonator prof. Ionela Nușfălean unde a ajuns MARELE PREMIU, acordat elevului Emilian Horea, clasa X-a și Locul I elevei Ioana Moldovan clasa XI-a, și premiile obținute de Astra Dej, președ. ec.dr. Radu Gavril, care a avut în concurs 9 elevi, la cele două Secțiuni, toți au fost premiați –coordonatori profesorii Ioan Petruț, Iulia Lungu și Marin Brad.
Felicitări și mulțumiri d-nei prof. Silvia Pop președ. Despărțământului Astra Blaj, care a dovedit din nou că, pe lângă multe alte obiective specifice Asociațiunii Astra, are în preocupare răspândirea și promovarea culturii naționale românești în rândul tinerilor, prin diferite forme și acțiuni, care să ducă la îmbogățirea zestrei spirituale lăsată moștenire de înaintașii noștri.
Citiţi şi:
- Năsăudul și Blajul, unite prin Eminescu
- FESTIVALUL-CONCURS,,OCROTIŢI DE EMINESCU’’- FAZA NAŢIONALĂ Ediţia aXII-a 27-28 ianuarie 2012
- Activitatea Cercului Astra oraș Năsăud pe trimestrul I al anului 2020, umbrită apoi de inamicul invizibil- CORONAVIRUS
- Personalităţi marcante la Adunarea Naţională a ASTREI
- Din statistica Dicţionarului culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului, editat sub egida ASTREI năsăudene
Adaugă comentariu nou