Elevi ai cercurilor creative din judeţ pe urmele lui Eminescu la Blaj

Sub patronajul USR, Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu”, Blaj, alături de Primăria Municipiului Blaj, Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Blaj, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba, a organizat a XVI-a ediţie a Concursului Naţional de creaţie literară şi interpretare “Ocrotiţi de Eminescu”.
Au participat câteva sute de elevi şi studenţi din 21 de judeţe din ţară: Alba, Arad, Argeş, Botoşani, Braşov, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Teleorman şi din Republica Moldova.
Juriul, constituit din scriitori, membri USR şi profesori, la Secţiunea Creaţie a fost: Aurel Pantea, Ion Buzaşi, Silvia Pop, Maria-Daniela Pănăzan, Claudia Oancea, iar la Secţiunea Recitare – Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Lazăr Lădariu, Răzvan Ducan, Virgil Todeasă, Mioara Pop, Ana Hinescu.
Festivitatea de premiere a avut loc la Blaj, în 30 ianuarie a.c. Manifestarea a debutat cu un Colocviul literar: 150 de ani de la Popasul lui Eminescu la Blaj, moderat de doamna Silvia Pop, preşedinte ASTRA Blaj, iniţiatoarea şi sufletul festivalului. Poetul Aurel Pantea a ţinut o pledoarie pentru religiozitatea faţă de literatură, apoi Nicolae Băciuţ a vorbit despre drumul iniţiatic a lui Eminescu la Blaj, iar Valentin Marica a accentuat nevoia de „o nouă (nu o altă...) lectură” a lui Eminescu, o raportare la un Eminescu viu.
La secţiunea Creaţie, judeţul nostru a primit câteva disctinţii frumoase, prin elevii care frecventează cursurile de teatru/ cenaclu literar la Clubul Copiilor Năsăud, îndrumaţi de profesoara Maria Gonda, şi la Palatul Copiilor Bistriţa, coordonaţi de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean.
La gimnaziu, micii poeţi în devenire Bogdan Gonda, clasa a VI-a, Clubul Copiilor Năsăud, şi Mihai Năşcuţiu, clasa a V-a, Palatul Copiilor Bistriţa, au fost “la egalitate”, obţinând Premiul al III-lea. O mare realizare, ţinând cont de faptul că au concurat şi cu elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a.
La secţiunea Liceeni şi studenţi, Poezie, trei Mici Blandiene de la Palatul Copiilor Bistriţa au fost pe podium: Simina Bălam, Premiul al III-lea, Alexandra Andrecuţ, Premiul al II-lea, iar Ioana Ilinca Moldovan a obţinut Marele Premiu şi Premiul Editurii CronoLogia Sibiu, primind diplome, medalii, cărţi şi primele locuri şi premii în bani în valoare fiecare de 300 lei din partea Primăriilor limitrofe Blajului – Cergău (primar Aldea Lenuţa) şi Sâncel (primar Ilie Frăţilă).
La secţinea recitare, Clubul Copiilor Năsăud a obţinut un Premiu Special al Juriului, printr-un colaj interesant – “Eminescu – contemporanul nostru”, susţinut de elevii: Bianca Pop, Orlando Buhai, Alex Afrenţoaie, David Gonda şi Florin Fetinca, iar Simina Bălan de la Palat, cu “Îngere palid” a primit Premiul Revistei Vatra Veche.
Deplasarea elevilor bistriţeni la Festival a fost susţinută finaciar de către ASTRA Năsăudeană, prin bunăvoinţa domnului profesor Ioan Seni şi a doamnei preşedinte Floare Pleş, care a primit distincţie şi medalie la manifestarea blăjeană, fiind remarcată în plen activitatea intensă pe care o derulează ASTRA Năsăud.
Şi de această dată, Revista Mişcarea literară a oferit un premiu suplimentar, elevii bistriţeni fiind însoţiţi şi de poetul Olimpiu Nuşfelean, care a lansat şi la Blaj, un număr recent al Mişcării literare. Un fapt interesant a fost şi re-întâlnirea cu poetul bistriţean Horaţiu Baciu, stabilit în Alba Iulia, venit la Blaj în calitate de părinte a lui Dragoş, un poet în devenire, laureat şi el al Festivalului.
Seriozitatea şi entuziasmul au caracterizat şi ediţia din acest an a Concursului Naţional “Ocrotiţi de Eminescu” de la Blaj. Elevii creativi ai judeţului, participanţi la competiţia literară, au fost, categoric, Ocrotiţi de Eminescu.

Grupele de Jurnalism
de la Clubul Copiilor Năsăud
şi Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5