La oglindă, o ediţie '''de lux''

Festivalul naţional al cântecului şi dansului popular al formaţiilor folclorice de la Cercurile militare din Ministerul Apărării Naţionale ‘’La oglindă’’ a ajuns la ediţia a VIII-a! Un eveniment unic şi de neuitat! Chiar dacă în acest an a lipsit ...focul de tabără tradiţional, Marcel Avram, şeful Cercului Militar Bistriţa s-a străduit şi a reuşit să organizeze o ediţie ''de lux'' a acestei manifestări artistice inedite în peisajul cultural al armatei! Zece cercuri militare din toate zonele ţării au fost prezente. Parteneri media Radio România ''Antena satelor''( Emisiunea Feciori la oaste, redactor Cecilia Sfetcu) , ziarul Răsunetul ( Menuţ Maximinian), ziarul Mesagerul de Bistriţa ( Victor Ştir). La Festival a participat şi noua formaţie de dansatori a Cercului Militar instruită de plt.adj. Cristian Rupa un veteran al ‘’Doiniţei’’. Interpreţi şi formaţii coregrafice valoroase de la Cercurile militare din Iaşi, Galaţi, Piteşti şi Curtea de Argeş şi tinere speranţe ale cântecului popular de la Cercurile militare din Bistriţa, Brad, Zalău, Bârlad, Braşov au încântat cu prestaţiile lor. Sperăm ca la anul, la ediţia a IX-a, în anul aniversării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 să fim şi mai mulţi, şi mai bine sprijiniţi de către eşaloanele superioare ale Armatei, şi mai plini de spirit de abnegaţie şi sacrificiu cu toţii, pentru a ne alătura, noi, copiii lui Badea George Coşbuc celor care iubesc România, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele - singurul nostru Leagăn trainic şi protector de pe pamânt! Mă bucur că, din rezerva…activă de acolo unde mă aflu acum, am mânat ‘’în luptă’’ în acest festival, mica armata de artişti ai Ansamblului folcloric ‘’Cununa Grâului’’ din Ocniţa. Am fost cu toţii timp de doua zile ostaşii care apără cultura, tradiţiile, obiceiurile şi bucuriile care definesc sufletul profund al Neamului Românesc! Aşa ne iluzionam să credem. Şi aşa ne iluzionam să muncim pe acest ogor sfânt al nemuritoarei Mioriţe!
Nu cerem de la nimeni nimic! Mâna aceasta de oameni dăruiţi care lucrează la Cercurile Militare din armată, cu timp şi fără timp cum se spune, este educată în spiritul apărării şi promovării fiinţei româneşti. Timpul tace, trece şi uniformizează totul: de la amintire la prezent şi aplatizează chiar şi viitorul. Însă numai viitorul celor care au uitat de trecut. Numai viitorul celor care au uitat de părinţi, de moşi şi strămoşi, de glia care i-a zămislit! Pâinea, dulce, a străinătăţii, este chiar dulce. Este tare dulce, însă numai în…gură! Când ajunge în stomac ea devine amară ca fierea… Iar atunci când inima iţi este amară, mintea şi întreaga ta fiinţă îşi pierd identitatea pentru a deveni ale tuturor şi deci…ale nimănui!
Sunt multe bucuriile şi temeliile Neamului Românesc, nu numai folclorul şi tradiţiile! Eu cred însă că cu cât le vom apăra şi promova mai mult, cu atât vom fi mai respectaţi în lume! În această lume care aparent promovează egalitatea şi dreptatea iar în realitate iubeşte o uniformizare iraţională a fiinţei umane şi dă o libertate fără de sfârşit tuturor…moravurilor!
Ce putem noi face? Putem trăi decent, apărând valorile în care credem. Putem trăi îngăduindu-ne unii pe alţii. Să nu uităm însă nicicând zicala devenită tradiţională în zona noastră: ‘’până aici a fost communism (mă rog, libertate, etc.etc), de aici este…Hodac si Ibăneşti! Adică suntem noi, cei care credem în Bunul Dumnezeu!
Şi să nu uităm: să ne privim ‘’La oglindă’’ mereu !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5