Prin lume cu ''Doiniţa'' anului 2013!

La invitaţia Statului Major al Fortelor Navale Militare a României şi a Statului major al Flotei Militare Constanţa, Ansamblul folcloric ''Doiniţa'' a fost prezent şi anul acesta, pentru a unsprezecea oară, la Ziua Marinei Militare şi a lucrătorului portuar. Grupul vocal folcloric ''Doiniţa'' (14 solişti), dansatorii juniori - şapte perechi- şi seniori - opt perechi- un total de 44 de artişti au participat la un turneu artistic excepţional pe parcursul căruia au încântat mii de spectatori din Constanţa, Eforie Nord şi...Sita Buzăului! În fiecare an sărbătoarea marinarilor începe cu Ziua Porţilor Deschise, în dana zero a portului militar. Pe parcursul unei zile întregi toţi cei care iubesc şi respectă cu adevărat Armata Română în general şi Marina Militară a Românei în special au posibilitatea de a vedea şi de a cunoaşte pe viu multe lucruri din viaţa aspră a marinarilor. Pentru cine nu ştie voi spune că dana zero a portului militar este un platou dreptunghiular imens înfipt în mare pe laturile căruia străjuiesc ancorate - doar în zi de sărbătoare! -fregata Mărăşeşti şi nava şcoală Mircea (bricul Mircea), latura dinspre uscat reprezentâmd intrarea in dană iar latura opusă a fost străjuită de unicul submarin din dotarea marinei militare! Toate acestea au fost vizitate de artiştii ''Doiniţei'', moment unic în viaţa lor! În faţa a sute de participanţi ''Doiniţa'' a prezentat dansurile şi cântecele Bistriţei şi Năsăudului îngemânând bucuria rostirii prin cântec şi dans cu freamătul valurilor Mării Negre care...era foarte albastră în straie de sărbătoare!
Simpozionul organizat de Muzeul Marinei la Cercul Militar Constanţa a fost completat cu cântece şi dansuri minunate sala rămânând nemişcată vreme de o oră! Printre spectacole, pe plaja de la Mamaia, Krista Cozan Zoltan a aniversat cei zece anisori (trei la ''Doinita''!) iar Marcela Valeria Popanton (de şase ani...''Doiniţă''!) a trecut pragul celor 14 ani! Nimic mai superb decât să fii aplaudată pe plajă de colegii de dans şi cântec! Însuşi primarul Radu Mazăre, un om sensibil, atent, vizibil sincer şi de o amabilitate ieşită din comun cu cei din jur, prezent pe plajă în zona Doiniţei, a oferit tuturor o îngheţată şi, într-o bucurie generală, s-a fotografiat cu toţi tinerii artişti...
Cu ocazia turneului la Constanţa ''Doiniţa'' a participat la Festivalul 'Dobroge mândră grădină'' prezentând un spectacol generos în complexul cultural ''Dunărea'' din Eforie Nord în faţa unui public format de turişti din toată ţara... Directorul festivalului Ovidiu Roşca i-a felicitat pe tinerii artişti cu ocazia înmânării diplomelor şi a cupelor care se decernează formaţiilor valoroase prezente pe litoral.
Întoarcerea acasă a însemnat parcurgerea unui traseu turistic fabulos pe ruta Constanţa-Buzău-Sita Buzăului-Bistriţa. Ştiam noi că ţara asta vândută acum bucată cu bucată de hrăpăreţii care o conduc, iată de 23 de ani, este frumoasă dar că depăşeşte chiar frumuseţile Raiului nu ştiam! La barajul de pe râul Siriu ne-am recules cu toţii în faţa măreţiei naturii şi a geniului ingineresc românesc! Până a ajunge insă acolo ne-am minunat în localitatea Măgura de ''Fântâna lui Mihai Viteazul'', din păcate, simbolic parcă, secată de ape însă cu monumentul care evocă trecerea pe acolo a marelui Întregitor de Neam intact. Şi impresionant...
La Sita Buzăului Ansamblul folcloric Doiniţa a participat la Festivalul folcloric ''Sărbătoarea sitenilor - De la Moşii noştri'' un festival prestigios care îşi propune să păstreze identitatea culturală şi tradiţiile româneşti într-o vatră străbună minunată prin relief, prin istorie şi prin vrednicia locuitorilor de astăzi. Un primar tânăr, Nicolae Stoica, realist, atent cu nevoile semenilor săi şi bine şcolit întru ale administraţiei, secondat de consilieri puşi pe muncă în slujba obştei, între ei Dan Neagoe un om modest, cu o personalitate aparte iubitoare de cultură- au organizat un festival folcloric adevărat! Un festival al artiştilor şi al publicului şi nicidecum al politicienilor obsedaţi să-şi arate care mai de care mai penibil (cum am mai văzut noi aievea...) planurile de viitor! Obsedantele lor planuri de viitor!...
La Sita Buzăului am întâlnit oameni deosebiţi! Şi artişti minunaţi, fericiţi să se exprime în faţa unui public indrăgostit de cântec şi de dans popular. Eu unul am fost încântat chiar înainte de a afla că tinerii ''Doiniţei'' şi părinţii lor care ne-au însoţit au fost de-a dreptul fericiţi, fermecaţi fiind de locuri şi de oameni....Nu pot să nu menţionez, pentru viitorul ''jurnal din tinerete'' al artistilor ''Doiniţei'' numele celor care au participat la aplicaţia aceasta militară încununată cu lauri şi soldată cu trei victorii de neuitat : (1) cucerirea pentru vecie a inimilor marinarilor militari constănţeni, (2) punerea steagului Doiniţei pe redutele Festivalului folcloric Dobroge mândră grădină şi (3) răsădirea în sufletele şi inimile sitenilor a gândului-speranţă că nu sunt singuri pe lumea aceasta atâta vreme cât cântecul şi dansul străbun - fie el şi din Bistriţa Năsăud! - mai răsună pe văile minunate Intorsurii Buzaului si ale Siriului... ''Bravii ostaşi'' ai acestei expediţii victorioase au fost deci: vocile ''made in 2013'' ale Doiniţei: Diana Ardelean, Diana Mititean, Georgian Scridon, Ionela Bodiu, Krista Cozan Zoltan, Marcela Valeria Popanton, Paula Lechinţan, Cristina-Florina şi Alexandra Fechete, Cosma Melisa Irina, Cosma Cosmina şi Petruţa Creţa. Dansatorii tineri: Raul Rusu-Krista Cozan, Marius Jurcan-Denisa Drăguş, Andrei Pop-Raluca Băbuţan, Grigore Băbălău-Denisa Precup, Bogdan Acatrini-Iasmina Palage, Ionuţ Boldijer-Melisa Irina Cosma, Cătălin Demian, Alexandra Guţă, Vlăduţ Cornea-Dora Pop. ''Brazii Doiniţei'', aşa cum îi numesc eu pe seniorii (netrecuţi în majoritatede 19 ani!) au fost de data aceasta: Andrei Popanton-Alexandra Rus, Iustin Blaza-Nicoleta Bugnar, Bogdan Pîntea-Andreea Denisa Bugnar, Doru Echim-Claudia Popanton, Robert Huzmezan-Bianca Nemeti, Cristian Dejan-Cosmina Cosma, Diana Băbuţan-Claudiu Băbuţan şi Bogdan Creţa-Alexandra Fechete. Alături de ei, atentă cu evoluţia artistică a fiecăruia au fost ca de obicei Cornelia Ardelean şi Aurel Muntean.
Cui oare ar trebui să mulţumim pentru acest turneu aparte? De bună seamă Statului Major al Marinei Militare şi Statului Major al Flotei, lui Cristian Soare managerul ''Doiniţei'' de la Constanţa, părintelui Aurelian Poptean, insoţitorul ''Doiniţei'' pentru liturghia din seara de 14 august închinată ca imn de slavă Sfintei Maria protectoarea marinarilor, şi îndeosebi părinţilor ''Doiniţei'' cei care sunt minunaţi chiar şi atunci când îşi mai supără copiii din când în când!
Ansamblul folcloric Doiniţa s-a zămislit ca o grădină a raiului pentru copiii şi tinerii care iubesc cântecul şi dansul popular! Performanţa noastră constă în normalitate! Învăţăm să zâmbim, învăţăm să iubim viaţa şi să descoperim frumuseţile ei. Cântăm şi dansăm precum respirăm. Ne simţim acasă pe scena cercului militar Bistriţa. Suntem de bună seamă o familie aflată într-o efervescenţă continuă. Copiii ''Doiniţei'' iubesc ''Doiniţa'' şi dacă ''Doiniţa'' nu este, pentru ei...nimic nu este!
Pentru că nimic pe lumea aceasta nu este mai minunat decat să simti cu toată fiinţa ta că aparţii cuiva, cuiva care te iubeşte. Cuiva care te protejează. Cuiva care îţi dă siguranţă. Cuiva care te şi se emoţionează doar privindu-te! Cuiva căruia îi pasă de tine! Cuiva care te lasă să te exprimi liber. Cuiva căruia îi pasă de tristeţile şi de bucuriile tale mai mari şi mai mărunte. Cuiva care este ''acasa'' ta, locul unde te simţi tu însuţi în orice clipă... Mă iluzionez că ''acasa'' aceasta este ''Doiniţa'', nu numai pentru mine ci, mai ales pentru aceşti cei mai minunaţi copiii din lume...tinerii ''Doiniţei''!
Performanţă? Doamnă Lenuţa Olteanu, am să-ţi spun acum că performanţa cea mai mare din lumea unui copil, a unui tânăr, a unui om mare este Bucuria Inimii! Dincolo de aceasta nu se mai află nimic în afară de o lume dezlănţuită şi fără busolă...
Vivat, Crescat, Floreat ''Doiniţa''!

Comentarii

28/08/13 22:30
Maria Guţă

Multumim din suflet pentru cuvintele frumoase scrise pentru eternitate in cartea de aur a Doinitei, pentru toti cei ce vor sa traiasca alaturi de acesti tineri minunati !Performanta are de cele mai multe ori alte unitati de masura care nu sunt la indemana oricui ! Dar ceea ce a realizat DOINITA in acest turneu este... o mare performanta !!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5