Lansarea dicţionarului„Personalităţi române şi faptele lor”. Prof.dr. Dorel Cosma, distins cu „Medalia Ligii Scriitorilor din România”

„Casa cu Lei” a fost gazda lansării dicţionarului„Personalităţi române şi faptele lor. 1950-2010”, realizat de Constantin Toni Dârţu la Iaşi. Evenimentul, moderat de Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii „Conexiuni”, a adunat mulţime de personalităţi din dicţionar din mai multe zone ale ţării. În cuvântul său, Elena M. Cîmpan a vorbit despre Ziua Dicţionarului, despre hărnicia autorului Constantin Toni Dârţu, care a realizat acest dicţionar în ultimii 15 ani la iniţiativa acad. Cristofor Simionescu, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Despre lucrare, autorul spune că până la volumul 58, în cele peste 30.000 de pagini sunt 1600 de personalităţi din 32 de domenii, atât din ţară cât şi din străinătate . Volumul 58, lansat la Bistriţa, aduce în faţa cititorilor personalităţi de referinţă pentru activitatea culturală românească. Două sunt personalităţile care reprezintă judeţul nostru. Prof.univ.dr. Dorel Cosma este inclus în volum atât cu scrierile sale, de la proză la eseu, de la poezie la reportaj literar, cât şi cu latura administrativă, fiind unul dintre cei mai apreciaţi manageri. Geologul şi scriitorul Niculae Vrăsmaş, aprig apărător al valorilor culturale bârgăuane, dar şi unul dintre cei mai renumiţi geologi ai ţării, este prezent în dicţionar cu un amplu eseu despre activitatea bogată avută de-a lungul timpului atât în calitate de geolog, cât şi de scriitor. În a cest cadru, prof.dr. Dorel Cosma a fost distins de Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor, cu „Medalia Ligii Scriitorilor din România”, cea mai mare distincţie a asociaţiei. De asemenea, au primit distincţii Victoria Fătu Nalaţiu şi Menuţ Maximinian, foarte aproape de „Medalia Ligii”, după cum a declarat preşedintele Ţene. Momentele susţinute de violonistul Florin Vlad şi Alexandru Savu, la pian, au întregit atmosfera de sărbătoare. Bistriţenii ocupă un loc important în aceast dicţionar, de-a lungul timpului fiind prezenţi: Valeria Peter Predescu, Sever Ursa, Al. C. Miloş, Augustin Pădurean, Ioan Mărginean, Melania şi Dumitru Cuc, Dorel Cosma, Menuţ Maximinian, Gheorghe Mizgan, Virginia Brănescu, Nicolae Feier, Niculae Vrăsmaş, Victoria Fătu Nalaţiu, Grigore Avram.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5