Lecţia de istorie la Spermezeu

În fiecare an, la 24 Ianuarie, ne amintim cu emoţie şi mândrie de măreţul act al Unirii Principatelor Române, prin care s-au pus temeliile statului român modern. Prin Unirea Moldovei cu Muntenia se împlinea un vis, un ideal pe care poporul nostru îl nutrea dintotdeauna, fiindcă Unirea, visul tuturor românilor, vis scump venind din vechimea secolelor, din vremea lui Burebista şi Decebal. Era, după spusele lui Bălcescu, „visarea iubită” a marilor noştri voievozi.
Acest eveniment a fost serbat şi de elevii Liceului Tehnologic Spermezeu, coordonaţi de Deneş Alexandru, profesorul nostru de limba franceză. Unii elevi au recitat poezii care comemorează acest eveniment sau chiar au citit referate care redau informaţii despre această „visare iubită”. Cel mai emoţionant moment a fost interpretarea scrierii istorice „Moş Ion Roată şi Unirea”. Acest moment a fost introdus de nişte eleve care interpretau o şezătoare; vorbeau despre marele eveniment, torceau şi coseau. Cei care jucau în aceste două piese făceau aceleaşi gesturi pe care presupun că le făceau şi cei care au trăit evenimentele. Elevii au devenit nişte adevăraţi actori.
Aceste fapte dovedesc că şi nouă, bobocilor, pe pasă de ceea ce au făcut strămoşii noştri, că nu suntem toţi dezinteresaţi şi obraznici şi nu în ultimul rând că respectăm memoria celor cărora le datorăm totul, până şi viaţa.
Haleş Adnana,
cls. a VIII-a
Liceul Tehnologic Spermezeu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5