MICA UNIRE- FILE DE CRONICĂ
Ca orice român care păstrează un loc special în inima sa pentru istoria neamului, elevii şi profesorii Şcolii Generale Braniştea au sărbatorit Unirea Principatelor Române sau Mica Unire, căci faptele înaintemergătorilor noştri sunt cele care ne permit să fim astăzi ceea ce suntem.
Data de 24 ianuarie reprezintă un moment de referinţă în istoria poporului român. „Mica Unire“ a Moldovei cu Ţara Românească, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a precedat ceea ce avea să se petreacă în secolul al XX-lea, „Marea Unire“.
Sub coordonarea conducerii: prof. Valeria Săplăcan- director şi a cadrelor didactice din şcoală, s- au organizat o serie de activităţi cultural- educative dedicate momentului şi grupate sub denumirea ”Mica Unire- File de cronică”
Şcoala noastra a devenit neîncăpătoare, pentru zecile de copii, părinţi, bunici veniţi să asiste la un program dedicat sărbătorii prilejuite de unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor.
Manifestările au început cu intonarea imnului naţional, continuând cu un cuvânt omagial ” 24 ianuarie 1859- o zi pentru eternitate” prezentat de prof. Geanina Gavriş, urmat de un recital de cântece şi de poezie. Elevii claselor V-VIII , coordonaţi de prof. Nataşa Rentea şi prof. Geanina Gavriş , au pus în scenă ”Moş Ioan Roată şi Unirea”. Elevii au realizat şi pliante cu mesaje despre unire, care au fost împărţite celor prezenti la marele eveniment.
Activităţile au culminat cu Hora Unirii, care a antrenat întregul colectiv de elevi, cadre didactice şi părinţi, toţi aducându-şi contribuţia la omagierea momentului.
"Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română", acesta a fost mesajul pe care elevii si cadrele didactice de la Şcoala Generală Braniştea l-au transmis astăzi. Aceste acţiuni le-au umplut tuturor sufletul de bucurie şi patriotism.
Prof. Nataşa Rentea
Adaugă comentariu nou