Liturghie arhierească în biserica greco-catolică din Beclean

Duminică, 15 martie a.c., PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a participat la sfânta liturghie duminicală din biserica ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Beclean, cu prilejul acordării indulgenţei plenare, în cadrul anului dedicat Sfâtului Apostol Pavel.

Întâlnirea credincioşilor greco-catolici din zona Becleanului ,cu înaltul ierarh a fost precedată de o săptămână de rugăcine, de pregătire pentru obţinerea indulgenţei plenare.

Noaptea dinspre şapte spre opt martie, sâmbătă spre duminică ,a fost declarată noapte de veghe. Credincioşii beclenarii şi nu numai, au participat toată noaptea la un program de rugăciune care a început cu liturghia tinerilor, a continuat cu o adoraţie euharistică, calea crucii, cu liturghia de la miezul noţii, cu rozariul, cu audiţii de cântece religioase, cu predici, cu cântece interpretate de corul bisericii, cu mărturisiri şi cuminecări.

În săptămâna următoare ( 9-14 martie), pe lângă obişnuita liturghie de dimineaţă, în fiecare seară începând cu ora 19 s-a oficiat câte o altă liturghie urmată de predică, adoraţie euharistică şi calea crucii. Foarte mulţi credincioşi s-au mărturisit şi s-au cuminecat. La programul religios din seara zilei de 14 martie au participat şi preoţii Nicolae Jarda şi Ioan Login Ceuca din Sângeorz-Băi şi Salva, însoţiţi de credincioşi din parohiile lor.

Prin decret episcopal, Biserica Greco-Catolică din Becleana fost aleasă ca loc de primire a indulgenţei plenare, în cadru Anului Paulin. Toate persoanele care şi-au mărturisit păcatele, s-au cuminecat , au rostit Credeul, Tatăl nostru şi Mărire Tatălui, în această biserică, în săptămâna 9-16 martie 2009, au primit iertarea păcatelor mărturisite, din toată perioada existenţei lor.

PS Florentin Crihălmeanu a fost întâmpinat de protopopul Felician Neagoş, de preotul Alin Cândea, de protopopul Ioan Frişan din Bistriţa, de alţi preoţi ai parohiilor apropiate. Un grup de copii au dăruit alesului oaspete flori, pâine şi sare.

A urmat sfânta liturghie.În predica sa PS Florentin Crihălmeanu s-a referit la semnificaţiile duminicii paraliticului. A explicat însemnătatea indulgenţei plenare şi a făcut o prezentare aproape monografică a vieţii şi activităţii Sfântului Pavel, a îndemnat pe credincioşi să-l întâlnească pe Cristos asemeni Sfântului Pavel

Vicarul Episcopiei de Cluj-Gherla, preotul Anton Crişan a dat citire Decretului Episcopal referitor la alegerea Bisericii Greco-Catolice din Beclean ca loc de primire a indulgenţei plenare, în cadrul Anului Paulin. Au fost citite câteva imnuri ale Sfântului Pavel şi invocaţii către acesta. După liturghie s-au rostit : Credeul, Tatăl nostru şi Mărire Tatălui.

Protopopul Felician Neagoş a mulţumit PS Florentin Crihălmenu pentru prezenţa sa printre credincioşii beclenari. PS a mulţumit localnicilor pentru primirea făcută, celor doi preoţi ai parohiei pentru asidua lor activitate spirituală, pentru construcţia noii biserici. PS Florentin Crihălmeanu s-a întâlnit cu membrii consiliului parohial, al celui pastoral, cu tinerii, cu componenţii corului şi cu cei care desfăşoară activităţi de voluntariat, îndemnându-i să-şi continue munca lor , spre folosul celor carea au nevoie de ei, spre binele bisericii, urmând acel model al Şcolii Ardelene, de luminare spirituală şi culturală a naţiunii.

Vizita PS Florentin Crihălmeanu confirmă încă o dată efervescenta activitate desfăşurată în cadrul parhiei greco-catolice din Beclean, sub îndrumarea celor doi preoţi, atât în plan spiritual , cât şi în cel cultural.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5