Episcopul Florentin Crihălmeanu, la sfințirea noii biserici greco-catolice din Uriu

   Duminică, 15 septembrie 2019, în prezența PS  Dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco - Catolice de Cluj – Gherla, a fost sfințită noua biserică greco-catolică din Uriu, cu hramul ,,Sfântul Vasile cel Mare”. Un stereotip însoțește multe dintre relatările mele despre sfințirea unor biserici greco-catolice. Precizez deseori ,,noua biserică greco-catolică” deoarece în majoritatea cazurilor există în localitățile menționate o veche biserică greco-catolică neretrocedată. În 2006 s-a constituit parohia din Uriu. În perioada 2006-2014 ea și-a avut sediul în casa credinciosului Vasile Hossu. Ce nume simbolic? În 26 iunie 2011 a fost sfințit locul noului locaș de cult, iar în 2014 s-au finalizat lucrările de construire a noii biserici.
PS Florentin Crihălmeanu a fost întâmpinat la sosire de pr. protopop Felician Neagoș, de preotul paroh Emil Tohănean, de suprefectul Ciprian Oprea Ceclan , de primarul comunei Petru Șerban, de viceprimarul Oprea Gheorghe, de credincioși. Un grup de tineri îmbrăcați în costume naționale au oferit înaltului prelat pâine, sare și flori. Pr. Felician Neagoș a evidențiat ,,bucuria mare și deplină” a credincioșilor greco-catolici din Uriu care au reușit să clădească o nouă biserică continuând strădania înaintașilor care au mai zidit încă una. PS Dr. Florentin Crihălmeanu, abia sosit de la întâlnirea  episcopilor greco-catolici din întreaga Europă, de la Roma, cu Suveranul Pontif, a reamintit aprecierea acestuia pentru fidelitatea față de Roma a celor șapte episcopi martiri, beatificați  pe ,,Câmpia Libertății” din Blaj, de către Papa Francisc. ,,Asemenea lor și noi trebuie să simțim și să spunem - Credința noastră este viața noastră”, a adăugat PS Florentin Crihălmeanu.
 
A fost sfințit altarul bisericii în masa căruia s-au așezat moaște ex ossibus, din corpul Cardinalului Iuliu Hossu. S-a sfințit  interiorul și exteriorul noii bisericii. 
A urmat Sfânta Liturghie. În predica sa PS Florentin Crihălmeanu a explicat semnificația Sfintei Evanghelii citite, a insista asupra modelului pe care ni-l oferă cei șapte episcopi martiri, a remarcat întreita semnificație a acestei sărbători: ziua de duminică, sfințirea noului locaș de rugăciune, întâlnirea celor de față cu moaște aparținând episcopilor martiri Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu. A explicat ce înseamnă să fii creștin:  a-l urma liber pe Cristos, a te lepăda de tine, a-ți purta cu bucurie crucea, a îndemnat asistența să-și conformeze viața principiilor creștine. După liturghie PS florentin Crihălmeanu a rostit o rugăciune pentru cei șapte episcopi martiri.
Preotul Paroh Emil Tohăneanu  a mulțumit lui Dumnezeu pentru izbânda construirii noii biserici, s-a angajat să ducă mai departe edificarea  bisericii vii, ,,a poporului lui Dumnezeu”, a mulțumit PS Florentin Crihălmeanu  pentru prezența sa la acest ceas de bucurie a credincioșilor din Uriu, a mulțumit tuturor celor care au sprijinit material și spiritual edificarea noului locaș de cult.
 
PS Florentin Crihălmeanu a înmânat diplome omagiale ,,Iuliu Hossu” mai multor persoane care au contribuit la ridicarea acestei biserici. La sugestia  pr.  protopop Felician Neagoș s-a cântat ,,La mulți ani!” pentru PS Florentin Crihălmeanu a cărui zi de naștere se apropie în curând. Pr. Felician Neagoș i-a invitat pe cei de față la sfințirea bisericii din Beclean, cu hramul ,,Sfinții Petru și Pavel”.  PS Florentin Crihălmeanu a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul acordat pentru noua construcție, preoților concelebranți, preotului paroh căruia i-a înmânat o medalie prilejuită de vizita Papei Francisc în România, i-a oferit volumul ,,Geniul greco-catolic românesc” și o cruce, soției Agripina, un rozariu din perle de la Papa Francisc, un  rozariu pentru fiul lor Alexandru. A mulțumit corului parohiei greco-catolice din Beclean, prestația acestuia fiind o repetiție pentru sfințirea bisericii din orașul de pe Someș, din 22 septembrie.
Credincioșii au venerat relicvariul cu oseminte ale celor trei episcopi martiri, au înconjurat altarul noii biserici și au primit o ilustrație cu chipul Cardinalului Iuliu Hossu. Ei au fost invitați la o agapă frățească. La ceremonia sfințirii acestei biserici a participat și preotul ortodox, preotul reformat și pastorul pentincostal din Uriu.
 
                                                                                           Ion Radu Zăgreanu        
 
    

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5